ISTRAGA Slučaj ubistva biznismena Slaviše Krunića

Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju Emilija Balde: Povrijeđena mu prava na ličnu slobodu i sigurnost

Suština apelacije jeste da ni Okružni sud u Banjoj Luci, a ni Vrhovni sud RS nisu jasno obrazložili tačku G po kojoj je između ostalih Baldi u aprilu ove godine produžen pritvor

Blic
09.10.2019 18:20

Baldo nakon hapšenja

Foto: Avaz

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju odbrane Emilija Balde, osumnjičenog za teško ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, utvrdivši da je povrijeđeno pravo osumnjičenog na ličnu slobodu i sigurnost.

U zaključku Ustavnog suda BiH navedeno je da su prava osumnjičenog zagarantirana Ustavom i Evropskom konvencijom prekršena, jer su redovni sudovi prilikom određivanja mjere pritvora, kao i produženja pritvora, propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti, odnosno narušavanja reda i mira.

Suština apelacije jeste da ni Okružni sud u Banjoj Luci, a ni Vrhovni sud RS nisu jasno obrazložili tačku G po kojoj je između ostalih Baldi u aprilu ove godine produžen pritvor.

Dragan Stupar iz advokatskog tima odbrane Emilija Balde potvrdio je ovu informaciju.

- Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava osumnjičenog u dijelu na koji smo ukazivali u dosadašnjem toku postupka, tako da smo u načelu zadovoljni odlukom suda u ovoj fazi postupka - rekao je Stupar za Blic.

Da je kojim slučajem pritvorski osnov po tački G bio jedini razlog po kojem je osumnjičenom produžen pritvor, Emilio Baldo bio bi, najvjerovatnije, pušten na slobodu.

Komentari

NA VRH