ISTRAGA

Ubijena Lana Bijedić posljednji put viđena na autobuskoj stanici u Čapljini: Na mjestu zločina nađene i slušalice

U policiji vjeruju da je njen mobitel ključ cijele priče. U Stupčanici ronioci pronašli Lanine slušalice od mobitela

Ronioci iz Tuzle pretraživali korito rijeke gdje je nađeno tijelo Lane Bijedić. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić/Avaz.ba

10.10.2019

Svirepo ubistvo Lane Bijedić (19) iz Mostara i dalje je enigma za brojne inspektore koji su uključeni u ovaj slučaj, koji se istražuje pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.



Granica kantona


Od nedjelje uvečer, kad je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod  Ljubuškog, na samoj granici dva kantona, istražitelji tapkaju u mjestu.

Naša ekipa  bila je i jučer na mjestu zločina, koje je prilično skrovito i obraslo u šipražje.

Uz istražitelje Policijske uprave Ljubuški, jučer su na mjestu događaja bili i ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su pretraživali korito Studenčice.

Iz izvora bliskih istrazi saznali smo da su samo nađene slušalice od Laninog mobitela.


Autobuska stanica


Za njen mobitel, koji je na vještačenju u Sarajevu, istražitelji vjeruju da je ključ slučaja.

Do tada, odnosno do prvih tragova za koje se nadaju da će ih dovesti podaci s njenog telefona, poduzimaju se brojne druge aktivnosti, a sva pažnja u MUP-u ZHK i MUP-u HNK usmjerena je na pregledavanje snimaka videonadzora.  S brojnih mjesta u Mostaru, Čapljini i Ljubuškom izuzeti su snimci koji datiraju od nedjelje.

Prema nezvaničnim informacijama, Bijedić, za koju se, za sada, pouzdano zna da je tri sata boravila u Čapljini, viđena je na autobuskoj stanici u ovom hercegovačkom gradiću. Sada se provjerava je li se ona autobusom zaputila iz Mostara prema Čapljini.

Istražitelji su, također, došli do informacija da je tokom ljeta često boravila na rijeci Trebižat, koja protječe kroz Čapljinu i Ljubuški, te da je na pojedinim Facebook profilima „tagirana“ na popularnom kupalištu Božjak. To kupalište nalazi se prekoputa mjesta zločina, skoro  150 metara naniže.

Saznajemo da je predmet vještačenja i njen laptop.


Odlazak od kuće

Ova mučki ubijena djevojka udaljila  se od svoje kuće u nedjelju u podne, kad je majci rekla da će na kafu sa prijateljicom. No, prijateljica je to negirala, a nakon što joj se nije javila od 14.30 sati i kad joj se izgubio svaki trag, s obzirom na to da je u poslijepodnevnim satima trebala putovati za Sarajevo, gdje je upisala studij, majka je njen nestanak prijavila policiji.

Nepunih pola sata nakon prijave nestanka, njeno tijelo  je u rijeci uočio ribar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.