OTKRIVAMO

Adnan Šerak krunski svjedok protiv dilera i ’prljavog’ policajca

Šerak tražio novac od Edisa Bunara, koji ga je skrivao dok je bio u bijegu, a nakon što mu nije udovoljio, skovao je plan da mu se osveti

Adnan Šerak: Otkucao nekadašnjeg prijatelja. Arhiv

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

15.10.2019

Adnan Šerak nedavno je zidine Kazneno-popravnog zavoda Zenica zamijenio onim u Sarajevu, jer je ključni svjedok u dva spektakularna krivična predmeta, otkrio nam je izvor blizak istrazi.

Šokantni podaci

Izvor blizak istrazi otkrio nam je da će Šerak svjedočiti protiv dilera, bračnog para Edisa i Nerme Bunar i njihove grupe. Na klupi za svjedoke pojavit će se i na suđenju „prljavom“ policajcu Erminu Zuki, inspektoru Federalne uprave policije, koji je za novac odavao operativne informacije upravo Bunaru. Radi se o podacima iz akcije „Prizma“, u kojoj je i pao Bunar.

- Šerak je izuzetno opasna osoba pa bi njegovi skoro svakodnevni dolasci iz Zenice i pojavljivanje na sudu u Sarajevu iziskivali veliki broj ljudi i logistike – pojašnjava naš izvor.

Ali, kako je Šerak postao ključni čovjek optužnica? Naš izvor tvrdi da je Šerak odlučio „propjevati“ nakon što je prošle godine uhapšen. Šerak je tada dobio jednomjesečni prekid zatvorske kazne, pod izgovorom da ide roditeljima cijepati drva! Uprava zeničkog zatvora, s Redžom Kahrićem na čelu, bila je protiv, ali je Općinski sud u Sarajevu mislio drugačije.

Budući da se nije vratio u zatvor, za njim je raspisana potraga. Naš izvor otkriva da je u tim danima bijega Bunar vodio brigu o Šeraku.

- Spavao je kod njega, hranio se, davao mu je pare... Svi dobro znaju da je lako pobjeći, ali teško je opstati u bijegu. Sve košta – tvrdi naš izvor.

Šerak krajem novembra prošle godine ipak pada u jednoj sarajevskoj kafan. Prema riječima našeg izvora, Šerak kontaktira Bunara te mu traži da mu šalje novac u zatvor. Isprva je Bunar to i radio na „prijateljskoj“ bazi. Ali kada su pozivi postali sve češći, a Šerak tražio sve više para, njihovo prijateljstvo je puklo. Navodno, Šerak mu je posljednji put tražio čak 1.000 KM.

- Bunar je sve to počeo shvatati kao da ga Šerak reketira te je odlučio povući ručnu – priča naš izvor.

Skovao plan

Tada je Šerak skovao plan da se osveti. Budući da je iza rešetaka, shvatio je da mu jedino može napakostiti ako ga raskrinka istražiteljima. Budući da je za vrijeme bijega bukvalno živio u stanu Bunara, znao je sve njegove „poslove“ i tajne. Prema informacijama do kojih je došao „Avaz“, pozvao je istražitelje Federalne uprave policije, kojima je u kratkim crtama objasnio šta zna o Šeraku.

- Isprva ga nisu shvatili ozbiljno, ali su odlučili da sve provjere. Ubrzo je prvi sastanak upriličen i to u prostoriji za posjete u KPZ-u Zenica. Šerak je poslije kao na švedskom stolu istražiteljima ponudio i njihovog kolegu Zuku, jer je znao da štiti Bunara – zaključio je naš izvor.

Edis Bunar čeka početak suđenja. Avaz

Teški zločini

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. godine osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića. On je na njih pucao u decembru 2008. u kafiću na Grbavici. Osuđivan je i zbog mnoštva drugih krivičnih djela. Za vrijeme izdržavanja optužen je i za ubistvo zatvorenika Dženana Džake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.