ISTRAGA Dvanaesti dan od ubistva Lane Bijedić

Istražitelji u Fiatu i BMW-u tražili tragove krvi

Iz Tužilaštva ZHK ponovili da su u slučaj uključene sve policijske agencije u BiH l Mobitel poslan van BiH da ga strani stručnjaci pokušaju otključati

M. Smajkić / Avaz.ba

Policija na mjestu gdje je tijelo nesretne djevojke pronađeno

Foto: Avaz


Iako je od stravičnog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara prošlo 12 dana i ne naziru se konkretni pomaci u istrazi, ipak u Sektoru kriminalističke policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i Tužilaštva ZHK, koji vode ovaj slučaj, intenzivno rade na njegovom rasvjetljavanju. 

Brojna vještačenja

Dok se čekaju rezultati brojnih vještačenja tragova izuzetih s lica mjesta te tijela Bijedić, jučer su sve do dva sata poslije ponoći policijski istražitelji u Ljubuškom, uz pomoć forenzičara, češljali dva automobila, Fiat i BMW.

Radi se o automobilima koji pripadaju jednom Čapljincu, a koji je na dan ubistva imao saobraćajnu nesreću blizu mjesta pronalaska tijela.

Policiji je bilo sumnjivo to što je odmah nakon nesreće slupani automobil zamijenio drugim. Kako smo saznali od izvora bliskih istrazi, automobili su pregledavani i uz pomoć luminolskog testa, koji se primjenjuje kada se radi o nevidljivim tragovima krvi, odnosno onim koji su nevidljivi oku i koje se provodi u mraku, odnosno zamračenoj prostoriji.

Treće saslušanje

Iako je ovaj muškarac tri puta bio saslušavan u svojstvu svjedoka, on se nije mogao dovesti ni u kakvu vezu s ovim slučajem.

U policiji, također, čekaju na rezultate vještačenja Laninog laptopa, bilješki koje su nađene, te drugih stvari, a posebna enigma je njen telefon, koji je poslan na otključavanje u policijske agencije van BiH.

  • Bijedić: Svirepo ubijena i bačena u rijeku

    Bijedić: Svirepo ubijena i bačena u rijeku

    Foto: Avaz


Također, provjeravaju se sve informacije koje su policiji, na njihov, kao i poziv Tužilaštva ZHK, dostavili građani, a danima se pregledavaju snimci videonadzora izuzeti s brojnih objekata.

Iz Tužilaštva ZHK ponovili su da sve policijske agencije u BiH koje su uključene u ovaj slučaj ulažu maksimalne napore da se riješi ovaj slučaj.

Tijelo Lane Bijedić je, podsjetimo, nađeno u nedjelju, 6. oktobra, u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog.

Dekanesa na bolovanju

Lanina majka Nina Bijedić, dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“, na bolovanju je, potvrđeno je za naš list iz ove visokoškolske ustanove. Uz ogromno saosjećanje s njenim bolom i tugom, izrazili su nadu da će se ova uvažena profesorica uskoro vratiti svojim obavezama. 

Pojedini mediji su, podsjetimo, objavili informaciju da je Bijedić nakon smrti kćerke napustila Mostar i odselila za Beograd. Ona je u tom gradu rođena, tu se školovala i u Beogradu joj žive majka i brat. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na