SARAJEVO Ponovljeno suđenje za stravičnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč

Amir Agić: Obećavam Sanjinu Sefiću da ovaj put neću stati dok ne dobije maksimalnu kaznu

Preostala dvojica pomagača u Sefićevom bijegu Dino Alić i Amar Salihović sklopili su sporazume o priznanju krivice

B. C. / Avaz.ba
23.10.2019 12:24

U nastavku ponovljenog suđenja Sanjinu Sefiću pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu preostala dvojica pomagača u bijegu Dino Alić i Amar Salihović sklopili su sporazume o priznanju krivice pa je danas u odnosu na njih postupak izdvojen. Treći pomagač Saud Nišić ranije je sklopio sporazum.

Pročitana optužnica

Tužiteljica Jasminka Knežević danas je ponovo pročitala optužnicu kojom se Sefiću stavlja na teret da je 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna. Vozio je 105 kilometara na sat i udario djevojke na pješačkom prijelazu.

Pobjegao je s mjesta nesreće, dok su djevojke zadobile užasne povrede, od kojih je Selma preminula na licu mjesta, a Edita nekoliko sati kasnije u Kliničkom centru.

Sefić je prvostepeno bio osuđen na 14 i po godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH.

  • Detalj s današnjeg pretresa: Sefić i Salihović dovedeni na pretres iz zeničkog zatvora
    Detalj s današnjeg pretresa: Sefić i Salihović dovedeni na pretres iz zeničkog zatvora Foto: M. Tabaković

Sefić je danas ponovo izjavio da nije kriv. Ova Sefićeva izjava, kao i izjava njegovog branioca, advokata Kerima Čelika da Tužilaštvo neće dokazati bilo koje krivično djelo pa ni ovo, izazvale su ogorčenje kod Amira Agića, oca nastradale Selme.  

- Žalosno je da jedan čovjek izjavi da Tužilaštvo to neće dokazati. Žalosno je da on kao krivac kaže da nije kriv. Ja ne mogu to da shvatim, ne mogu da shvatim taj ljudski um - kazao je Agić.

Smrtonosne povrede

On je, također, istakao da je bilo teško ponovo slušati o brojnim povredama koje su djevojke zadobile prilikom udara.

- Bitno je da Sanjin Sefić dobije maksimalnu kaznu i ja mu garantiram da neću stati dok je ne dobije. Ja mu obećavam ovaj put da nećemo stati dok ne dobije maksimalnu kaznu - kazao je Amir Agić novinarima.

U videu pogledajte kompletnu izjavu Amira Agića.

Komentari

NA VRH