BANJA LUKA

Ukinuta presuda optuženom za pokušaj ubistva policajaca

Presuda je ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu branioca Mustafe Hasanbašića

Mustafa Hasanbašić. Arhiv

Piše: O. MATAVULJ / Avaz.ba

25.10.2019

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Mustafi Hasanbašiću (42) zvanom Muća iz Tešnja kojom je osuđen na 14 godina zatvora zbog pokušaja ubistva policajaca u Glavicama kod Doboja te drugih krivičnih djela. Predmet je vraćen na novo suđenje. 

Presuda je ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu Hasanbašićevog branioca.

- Prvostepena presuda je ukinuta i predmet vraćen Okružnom sudu u Banjoj Luci na novo suđenje. Istovremeno Hasanbašiću je produžena mjera pritvora - navode u Vrhovnom sudu RS.

Ukinutom presudom Hasanbašić je proglašen krivim za pokušaj ubistva, prinudu, nedozvoljenu proizvodnju oružja ili eksplozivnih materija i neovlašten promet droge. U prvostepenoj presudi se navodilo da je Hasanbašić 9. marta 2018., zajedno sa Benjaminom Ćostovićem, koji je poslije priznanja krivice osuđen na godinu i po zatvora, napao patrolu MUP-a RS u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović. Navodno ih je patrola uočila da konzumiraju i prepakuju drogu u mjestu Glavica kod Doboja.

- Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - navodi se u presudi.

Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao patroli i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica S. S. pozvala taksi za njega. 

Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi, a kada su naišli na policijski punkt, pištoljem je zaprijetio taksisti da ih obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te krenuo da bježi. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen. Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela, a Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.