BEOGRAD

Velimir Simić pritvoren zbog ubistva vlasnika FK Bežanija

Utvrđuje se pripada li Simiću DNK koji je nađen na mjestu ubistva Gorana Mijatovića Mite i njegovog tjelohranitelja

Istražitelji na mjestu likvidacije 2006. godine. Blic

Piše: B. C. / Avaz.ba

29.10.2019

Srbijanski istražitelji čekaju nalaz DNK vještačenja kako bi se utvrdilo je li Velimir Simić, član kriminalne grupe sa Sokoca, koji je uhapšen početkom oktobra pri ulaski u Srbiju iz BiH, povezan s likvidacijom Gorana Mijatovića Mite i njegovog tjelohranitelja.


Biološki trag


Mediji u Srbiji  naveli su da je Simić uhapšen na osnovu potjernice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog sumnje da je 2006. godine postavio i aktivirao eksploziv i usmrtio Gorana Mijatovića Mitu, predsjednika FK Bežanija, i njegovog tjelohranitelja Slavka Novkovića.

Tužilaštvo je naložilo da se obave dodatna vještačenja dokaza, koji su prikupljeni 2. oktobra 2006. na parkingu u ulici Marka Čelebanovića 47 na Bežanijskoj kosi u Beogradu.


Nastradali Goran Mijatović. Arhiva

Tada je, između ostalog, pronađen i biološki materijal, kako na ostacima eksploziva tako i na automobilu za koji je bila prikačena paklena naprava. Taj DNK trag je bio nepoznat, ali se sumnjalo da pripada Simiću.

Ukoliko se Simić direktno poveže s ovom likvidacijom, bit će to prvi osumnjičeni  koji će odgovarati za ubistvo Mite sa Bežanije i njegovog tjelohranitelja.


Bomba ispod auta

Mijatović i Novaković nastradali su u momentu kada su prilazili svojoj Škodi. Tada je eksplodirala bomba MRUD, koja je bila podmetnuta ispod Audija 80, parkiranog pored Mijatovićeve Škode.

U  Audiju je policija, navodno, pronašla Simićev DNK trag, na osnovu čega je i doveden u vezu s cijelim slučajem.

Zbog tog zločina u pritvoru u Srbiji je ranije bio i Milomir Pajić sa Sokoca, koji je u nedostatku dokaza pušten na slobodu i optužnica protiv njega nikada nije podignuta.


Čuvao Audi u garaži

Sumnja se da je, navodno, Milomir Pajić sa Sokoca  ukrao Audi i predao ga Simiću, koji ga je određeno vrijeme čuvao u svojoj garaži. Simić je vozilo, navodno, predao, također, članu sokolačke kriminalne grupe Slaviši Bilincu zvanom Bili. Sumnja se da su on i Simić direktni izvršioci zločina. Bilinac je već godinama nedostupan istražnim organima i vodi se kao nestao od 2007. godine. Nikada nije zvanično potvrđena špekulacija da je ubijen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.