NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola: Pijana vozačica kući otišla pješice

Migrant izvadio kaiš pa mahao i prijetio, vozačica predlagala da je policajci voze kući

Piše: A. Kapo/ Avaz.ba

28.10.2019

Pripadnici Šeste policijske uprave Policijske stanice Hadžići u posljednje vrijeme imaju pune ruke posla. Gorući problem svakako su im migranti, budući da je Prihvatni centar Ušivak smješten u istoimenom naselju u Hadžićima. Ekipa „Avaza“, koja je bila u noćnoj smjeni sa „crnim uniformama“, uvjerila se iz prve ruke da policajci nemaju vremena za predah.

Napravili punkt

Noć je isprva krenula mirno pa naši domaćini prave punkt u centru Hadžića. Kontroliraju nekoliko vozila, ali je sve uredno pa idemo u obilazak Pazarića, Tarčina... U pokretu pale rotacije i zaustavljaju Passat. Vozač govori da nema vozačku dozvolu. Policajci zovu šefa smjene koji provjerama u bazi podataka utvrđuje da su vozaču izrečene mjere zabrane.

Epilog – isključen je iz saobraćaja, uručuje mu se prekršajni nalog od 400 KM te nova dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom.

Nastavljamo patrolirati. Idemo i putem koji vodi na planinu Igman, ali, osim ljubavnog para u zamagljenom vozilu, ne zatječemo nikog. Ubrzo nailazimo na Polo u kojem su trojica mladića. Policajci su češljali muškarce, ali ne pronalaze ništa sporno. U trenucima dok su policajci vraćali dokumente mladićima, šef smjene diže na noge naše domaćine.

Prijavljeno je da je migrant kamenicama gađao zaštitare ispred Prihvatnog centra Ušivak. Do našeg dolaska već su stigli i specijalci, s kojima smo se čitavu noć „sudarali“ tokom patroliranja. Plave beretke, naime, u posljednje vrijeme pružaju nesebičnu podršku i pomoć kolegama iz Hadžića.

Jake policijske snage ispred Prihvatnog centra Ušivik. M. Kadrić

Na licu mjesta saznajemo da migrantu nije dozvoljeno da uđe u Prihvatni centar, budući da je prošlo 20 sati te da nije imao identifikacioni dokument. Takva su pravila, pojašnjavaju nam zaštitari. Nije se pomirio s tim pa je u jednom trenutku izvadio i kaiš kojim je mahao i prijetio zaštitarima. Policajci su brzo stavili situaciju pod kontrolu. Specijalac na engleskom jeziku pojašnjava migrantu da ovog puta neće moći zanoćiti. Migrant se sa suzama u očima vraća nazad...

Nova dojava

Stiže nova dojava. Druga patrola je zaustavila damu. Iskusni policajci sumnjaju da je pijana. Alkotest pokazuje 1,33 promila alkohola u krvi. Vozačica, iako isključena iz saobraćaja, moli policajce da nastavi voziti.

- Ukoliko nastavite, bit ćete lišeni slobode. Pokupite svoje lične stvari i nastavite pješice ili pozovite nekog da dođe po vas – decidna je policajka.


Vozač Passata vozio pod zabranom. M. Kadrić

Pijana žena ne odustaje te čak predlaže da u njeno vozilo sjedne policajac ili da je oni službenim vozilom odvezu do kuće... Nakon kraćeg uvjeravanja, ipak je morala nastaviti pješice.

Obilazak benzinskih pumpi

Nije tajna da su benzinske pumpe često na meti razbojnika. Kako nam pričaju policajci, mnoge u kasnim noćnim satima ne rade ili su angažirale zaštitare pa policajci preventivno obilaze pumpe. Iza jedne pumpe zatičemo Audi pa naši domaćini pregledaju vozača i djevojku te vozilo. I ovog puta nije bilo problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.