ISPOVIJEST

Zlatan Smajlagić, vozač Renaulta, o stravičnoj nesreći: Budi me slika farova kako idu prema meni

Vidio sam se s Agićevim ocem i kazao mu da želim da njegov sin odgovara za ono što je učinio, kaže Smajlagić

Smajlagić povrijeđen u nesreći u kojoj je poginula njegova tetka. Avaz

Piše: D. Pašalić/Avaz.ba

31.10.2019

Iako je od nesreće prošlo deset dana, još se ne usuđujem sjesti i voziti automobil, a predstoji duga borba s traumom koju sam doživio, riječi su kojima je počeo ispovijest za “Dnevni avaz” Zlatan Smajlagić, vozač Renaulta, u kojem je poginula njegova tetka Naima Šljivić kada je na putu M-17 u Zenici stravičnu nesreću izazvao Muhamed Agić.


Velika brzina


Agić je upravljao automobilom BMW pijan, ali mu je policija ranije oduzela vozačku dozvolu te je jednu osobu usmrtio, a četiri povrijedio.

Kako priča Smajlagić, kobne večeri vraćao se sa svadbe, ne sluteći šta će se dogoditi.

- Išao sam iz pravca Doboja, a kombi iz pravca Sarajeva. BMW se pojavio nevjerovatnom brzinom, pokušao je pretjecati kombi na punoj liniji. Najednom sam ugledao svjetla da idu prema nama. Uspio sam reći ženi: “Evo ga, to je to.” BMW je udario kombi u zadnji dio, kombi u nas, a ja u bankinu - priča nam Smajlagić.

Ističe da su doživjeli ogroman šok. Supruga je bila na mjestu suvozača, a tetka je sjedila na zadnjem sjedištu iza njega. Jedva su uspjeli izaći iz automobila, koji je bio smrskan.

- Stali su drugi automobili, ljudi su šokirani, pokušavaju pomoći. Brzo dolazi i Hitna. Tetka je izgubila svijest, ali je bila živa. Osjetio sam joj puls. Ugledao sam i Agića, koji je, plačući, rekao: “Joj, šta sam uradio” i više ga nisam vidio. Otišao sam u bolnicu - prisjeća se.

Kaže da je dobio povrede glave, a tetka je, nažalost, na putu do Sarajeva, usljed unutrašnjeg krvarenja, preminula. Smajlagić je šokiran jer je Agić pušten iz pritvora.


Pravedan postupak


-  Svako jutro se probudim sa slikom farova kako idu prema meni. Dok se ja borim s tim, vozač je pušten i na cesti je. Ne mogu vjerovati da ga je tužilac pustio, posebno jer sam čuo da je i ranije divljao autom. To je ogroman propust Tužilaštva! Sada znaju sve što, kao, nisu znali, zašto sada ne poduzmu mjere - ogorčen je on.

Na kraju izražava nadu i uvjerenje da će sud provesti pravedan postupak i donijeti poštenu odluku te vratiti vjeru u bosanskohercegovačko pravosuđe.

Osim postupka koji će provesti Tužilaštvo, Smajlagić planira pokrenuti privatnu tužbu.


Razgovarao s ocem vozača

Smajlagić ne krije da se sreo s ocem vozača, koji je izrazio želju da se vide.

- Čovjek se tresao. Razumijem ga jer je roditelj, ipak mu je  to sin. Čuo sam, inače, da je dobar čovjek i ljudina. Kratko smo razgovarali, iako nisam ni znao šta pričati s njim. Ponudio je svaku vrstu pomoći, ali nije na bilo koji način  utjecao na nas. Bio je krajnje korektan. Rekao sam mu da želim da njegov sin odgovara za ono što je uradio - kaže Smajlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.