OTKRIVAMO Okružni sud u Bijeljini

Okončano mučno suđenje za jezivi zločin kod Bratunca: Otac priznao da je ubio petomjesečnu bebu

Zoran Milošević priznao da je udarcima šakama i nogama usmrtio dijete. Advokat predložio kaznu od osam godina zatvora

LJ. LJUBOJEVIĆ/Avaz.ba

Policajci zatekli stravičan prizor u kući u kojoj se desilo ubistvo

Foto: Avaz


Zoran Milošević, koji je optužen da je 24. marta ove godine u selu Zagoni kod Bratunca ubio svog petomjesečnog sina, uhvatio je posljednji voz te je na samom kraju suđenja u Okružnom sudu u Bijeljini, priznao zločin.

Milost suda

Tražeći milost suda, Milošević je tvrdio da nije imao namjeru ubiti dijete, jer u suprotnom ne bi molio svog staratelja da mu pomogne i preveze dijete ljekaru.

Tokom završnih riječi njegov advokat Petar Bibić detaljno je opisao psihičko i duševno stanje optuženog, njegovo djetinjstvo i odrastanje bez oca i majke. Naglasio je i težak odnos s nevjenčanom suprugom Jelenom. Također, prema nalazima vještaka Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, Milošević je osoba ispodprosječnih intelektualnih sposobnosti te je predložio da bude kažnjen s osam godina zatvora.

Jezive okolnosti

S druge strane, svu brutalnost ovog zločina Sudskom vijeću je predočio postupajući tužilac Ranko Kerović, trudivši se da argumentirano potopi odbranu.

Stravične okolnosti ubistva djeteta u optužnom aktu lede krv u žilama. Optuženi je svoje frustracije zbog sukobljavanja sa suprugom iskalio nad nevinim djetetom.

Naime, Milošević je kobnog dana oko 7 sati ujutro izvadio bebu iz kreveca i bacio je na bračni krevet. Kada je dijete palo na pod, udarajući ga rukama i nogama, nanio mu je više povreda po glavi i tijelu, usljed čega je beba i preminula na Univerzitetskoj klinici u Tuzli 3. aprila ove godine.

Teške posljedice

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina Ranko Kerović je u završnoj riječi istakao da iz priznanja optuženog, iz izjave njegove supruge i izjave vještaka Zdenka Cihlarža iz Tuzle, koji je vještačio povrede djeteta i ishod djetetove smrti, proizlazi da je Zoran Milošević počinio teško ubistvo i da treba da se osudi u skladu sa zakonom.

- Uzimajući u obzir  sve okolnosti, priznanje optuženog, izjave svjedoka i vještaka, duševno stanje optuženog, povišenu emocionalnu napetost, bitno smanjenu uračunljivost i sposobnost da shvati posljedice djela, predlažem da se optuženi Milošević proglasi krivim - izjavio je tužilac Kerović.

Više o temi Zoran Milošević

ZLOČIN
Stravično: Bebi smrskana lobanja
NA VRH

Podijeli članak na