ISTRAGA

Istraga o ubistvu Lane: Tek nakon 25 dana pretresena kuća ribara!?

Pozivali pripadnike GSS-a zbog uzimanja brisa grla za analizu DNA radi eliminacije

Policija osigurava mjesto gdje je tijelo uočeno. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ

2.11.2019

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona još nisu uspjeli ući u trag ubici Lane Bijedić (19) iz Mostara, čije je tijelo 6. oktobra pronađeno u rijeci Studenčici kod Ljubuškog.

Spore reakcije

Kako nezvanično saznajemo, istražitelji su prije nekoliko dana pozvali sve osobe koje su bile na licu mjesta kada je tijelo nesretne djevojke izvučeno iz rijeke, prvenstveno pripadnike GSS-a koji su učestvovali u akciji, a da bi im uzeli bris grla na analizu radi uzimanja uzoraka za DNK. 

Uglavnom, radi se o osobama koje su mogle doći u kontakt s tragovima ili predmetima na mjestu pronalaska tijela, a čiji će uzorak, odnosno biološki materijal poslužiti za eliminaciju da bi se došlo do profila osumnjičenog.


Bijedić: Ugašena mladost. Privatan arhiv

Neshvatljiva je činjenica da su istražitelji tek preksinoć, 25 dana od ubistva, uz pomoć forenzičara pretresli kuću u blizini mjesta pronalaska tijela. Riječ je o kući koja pripada ribaru koji je i učio tijelo i koji je u svojstvu svjedoka prisustvovao pretresu.

Inače, ta kuća je nedovršena i on u njoj ne živi, već povremeno dolazi tu na pecanje.

Kada je riječ o rezultatima vještačenja, u MUP-u ZHK i u Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, pod čijim se nadzorom i vodi istraga, navodno, još nema povratnih informacija.

Poderane farmerice

Tako se čekaju rezultati vještačenja Lanine odjeće, između ostalog dukserice i farmerica, koje su, kako smo saznali, bile poderane. 

Na vještačenju su i njene bilješke, laptop, ali i telefon koji je, navodno, bio upaljen u trenutku pronalaska, ali je iz neutvrđenih razloga ugašen te se zbog jake šifre ne može ponovo pokrenuti.

Telefon je, trenutno, na vještačenju u jednoj agenciji u Njemačkoj.

Ne zna se mjesto ubistva

Trenutno, najveću glavobolju istražiteljima zadaje činjenica da nemaju mjesto izvršenja zločina, s obzirom na to da je, prema svim dosadašnjim raspoloživim informacijama, utvrđeno da Bijedić nije ubijena tu gdje je njeno tijelo pronađeno.

Prema našim pouzdanim saznanjima, a kako smo to i ranije navodili, automobili BMW i Fiat, koji su prečešljani uz pomoć forenzičara Federalne uprave policije, a koji pripadaju jednom Čapljincu, ni na koji način se ne mogu dovesti u vezu s ovim slučajem. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.