VELIKI ULOV

Prodavali heroin, kokain, marihuanu: Narkobosa iz BiH hrvatska policija našla u gepeku BMW

Edin Kametović. Jutarnji.hr

Avaz.ba / Jutarnji.hr

7.11.2019

Kad je na graničnom prijelazu Bregana u ponedjeljak ujutro policija uočila BMW “trojku” bosanskih tablica koji je iz Hrvatske trebao ući u Sloveniju, auto im se učinio sumnjivim.

BMW kojim je upravljao BiH državljanin K. S. prestrojili su u traku za pregled, no ništa ih nije moglo pripremiti na ono što su zatekli kada su zamolili vozača da otvori gepek. 

Naime, iza nekoliko kofera, stisnut u gepeku, iz “trice” im se smiješio korpulentni Edin Kametović zvani Dlaka (38), diler iz BiH za kojim je Italija raspisala evropski nalog za hapšenje zbog optužbi da je bio jedan od šefova zločinačke organizacije koja je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamin...

Kametović je početkom prošle godine osumnjičen kao dio grupe koju su u saradnji s hrvatskim MUP-om razbile italijanska i slovenska policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, ali i dvojica državljana RH - Dragan Hilak iz Osijeka i Alen Novaković iz Solina, piše Jutarnji.hr.

Obojica Hrvata te Kametović i još četvorica državljana BiH u trenutku hapšenja bili su nedostupni italijanskom pravosuđu te su za njima izdati nalozi za hapšenje. Iza rešetaka su pak završili Zahid i Anis Šerifović iz Brčkoga, Makedonci, jedan Marokanac i petnaestak Italijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrijednosti od oko 600.000 eura i tamo je preprodali.

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je niz okrivljenika osuđen u odsustvu, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora, a više od njega su dobili Anis Šerifović, koji je osuđen na 13 godina i četiri mjeseca zatvora, te njegov brat Zahid Šerifović, koji je dobio 12 godina zatvora. Osječanin Dragan Hilak osuđen je pak na četiri godine zatvora, dok je u odnosu na Novakovića postupak privremeno prekinut jer je u bijegu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.