NA LICU MJESTA U smjeni s Jedinicom žandarmerije PU Istočno Sarajevo

"Avazova" patrola / U Lukavici tražili drogu, a pronašli tablete za trudnice

Automafijaši u većini slučajeva s plijenom idu upravo u Lukavicu i druga mjesta u Republici Srpskoj pa su policajci držali širom otvorene oči

A. Kapo / Avaz.ba
11.11.2019 20:29

Pripadnici Jedinice žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo rade na najsloženijim i najzahtjevnijim zadacima. Da je tako, javnost se nedavno mogla uvjeriti prilikom velike potrage za ubicom Nedžadom Čauševićem, gdje su aktivno pomagali kolegama iz Sarajeva. Ekipa „Avaza“ imala je privilegiju boraviti s pripadnicima ove policijske jedinice, koja je nekada nosila naziv Jedinica za podršku.

Prekinuta tišina

Na samom početku patroliramo ulicama Lukavice. Tišinu u “marici” prekida poziv šefa smjene.

- Pažnja svim patrolama! Na području Kantona Sarajevo ukraden je Golf 5 crne boje – raportira šef smjene, govoreći i broj registarskih oznaka.

Automafijaši u većini slučajeva s plijenom idu upravo u Istočno Sarajevo i druga mjesta u Republici Srpskoj pa policajci drže širom otvorene oči. U dva navrata smo se zajedno s policajcima trznuli, jer smo nabasali na crne Golfove, ali nisu odgovarale registarske oznake. Tako smo ostali uskraćeni za akciju...

  • Pregled jednog vozila
    Pregled jednog vozila Foto: M. Tabaković

Noć je izrazito mirna pa naši domaćini u centru Lukavice prave punkt. Redom kontroliraju vozila, ali sve je uredno. Odlazimo na drugu poziciju. Nailazi Mini Cooper nešto brže pa nije odmah uočio policajce koji su ga s baterijama zaustavljali. Zaustavlja se koji metar dalje.

- Vidite li dobro? – pita policajac vozača.

Slijedi detaljan pregled. Na suvozačevom mjestu je djevojka. U njenim vratima pronalaze tablete, ali za trudnice, pa nema problema.

Češljanje vozila

Ususret ide Golf 4 s dvojicom mladića. Policajci detaljno češljaju vozilo, a potom i vozača i suvozača. 

  • U Mini Copperu pronađene tablete
    U Mini Copperu pronađene tablete Foto: M. Tabaković

Na haubu vozila vade sve što imaju u džepovima i torbicama. I ovog puta je sve prošlo uredno. Iako su policajci zaustavili i kontrolirali na desetine vozila, nisu pronađeni nedozvoljene supstance ili oružje. Nije bilo ni pijanih vozača...

- Znam da biste vi, novinari, voljeli da je bilo neke akcije, ali mi smo najsretniji kada smjenu završimo bez intervencija – kažu nam na kraju naši domaćini.

Punkt kod Vraca

U smjeni s pripadnicima Jedinice žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo obišli smo skoro svaki ćošak. Policajci su i u blizini skretanja za Vraca, odnosno razgraničenja s Kantonom Sarajevo, napravili punkt. Sve kontrole su uredno završene.

Komentari

NA VRH