KATASTROFA

Detalji stravične nesreće u Sloveniji: Za dlaku izbjegnuta još veća tragedija

Težak udes u Sloveniji. Agencije

Avaz.ba / 24ur.com

14.11.2019

Na ljubljanskoj obilaznici ispred tunela Gotovec jučer je došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo mađarski vozač kamiona, a stručnjaci kažu da je ovaj užas mogao proći još gore, javlja 24ur.

Naime, da je cisterna bila puna opasnog materijala koji inače prevozi, mogla je eksplodirati, a kamion je mogao pasti na cestu ispod vijadukta.

- Najveći problem je što većina vozača putničkih vozila želi prijeći ispred kamiona jer kamion ima veći sigurnosni razmak, a niko ne razmišlja o tome što kamion vozi - rekao je Daniel Granda, instruktor Auto-moto saveza Slovenije.

Snimak s nadzornih kamera pokazala je kako stvari vrlo lako mogu izmaknuti kontroli.

Policijski inspektor Aleksander Vrabič kazao je kako vozač automobila nije bio pod utjecajem alkohola, a svi drugi detalji, uključujući brzinu kojom je vozio, bit će objavljeni naknadno.

- Činjenica je da je vozač kamiona pokušao spasiti situaciju - dodao je Vrabič.

Inače, vozač automobila nije povrijeđen. U nesreći je oštećeno još jedno vozilo. Vozaču Corse prijeti do osam godina zatvora.

Na teren je izašlo 18 vatrogasca, a pridružilo im se još nekoliko dobrovoljaca. Spustili su se do vozača koji je bio zarobljen u kamionu, ali on je umro dok su došli do njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.