KRIMINAL

U Srbiji uhapšen hrvatski državljanin s evropske liste najtraženijih bjegunaca

Od 2014. aktivno se tragalo za njim

Dva puta opljačkao istu banku. Ilustracija

Fena

16.11.2019

Nakon petogodišnje potrage, na području Srbije lociran je i uhapšen tridesetosmogodišnji hrvatski državljanin s evropske liste najtraženijih bjegunaca B. D., koji je u dva navrata opljačkao banku u Šibeniku, a bjegunac je iz zatvora, navodi se na službenim stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje MUP-a Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska), u saradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad, uspio je locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, hrvatskog državljanina B. D. (1981.), koji je u četvrtak uhapšen na području Novog Sada.

B. D. je 2005. u manje od mjesec, zajedno sa supočiniocima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred dana, sa plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i uspješno se skrivao do 2012., kad je, nakon sedam godina bijega, uhapšen u Bosni i Hercegovini i izručen u Hrvatsku, navode u MUP-u.


Uhašeni B. D.. Agencije

Zbog počinjenog krivičnog djela razbojništvo, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva mjeseca zatvora te je upućen u Kaznionicu Lepoglava. Nakon godinu i po, uspio je pobjeći iz najstrožije čuvanog odjela Kaznionice, ali je istog dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u zatvor.

U aprilu 2014. godine, premješten je iz Kaznionice Lepoglava u Zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora, ali je nakon samo četiri mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

Ovaj bjegunac nalazio se na evropskoj listi najtraženijih bjegunaca od 2016., odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Evrope s obzirom na to da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

Od 2014. aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska saradnja s FAST jedinicom Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te s FAST jedinicama Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, Holandije i "US Marshals Serviceom" radi njegovog lociranja i hapšenja.

Usmjerenom razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja B. D. lociran je na području Republike Srbije, gdje je i uhapšen, navode iz MUP-a RH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.