NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola / Pijani strani vojnik divljao za volanom

Pravdao se da je testirao gume na vozilu, ali to ne prolazi

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

18.11.2019

Jedinica za specijalističku podršku (JSP) Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najelitnija je policijska formacija u bh. prijestonici.

Stručnjaci će reći da slobodno mogu stati rame uz rame sa sličnim elitnim jedinicama u Evropi. Za razliku od svojih kolega iz područnih stanica, koji svakodnevno patroliraju naseljima te zaustavljaju i kontroliraju osobe i vozila, pišu prekršajne kazne i slično, sarajevski specijalci rade isključivo na poziv - kada „zagusti“ ili kada su bezizlazne situacije.

Jedna takva nedavno je bila i na Bjelašnici, kada su učestvovali u potrazi za ubicom Nedžadom Čauševićem.

Potraga za ubicom

- Nas možda možete vidjeti kako se sa 20. sprata užadima spuštamo na šesti i upadamo u stan te hapsimo opasne kriminalce. Ovo što ćemo večeras raditi s vama u suštini nije naš posao, ali ćemo vam izaći ususret – raportira nam vođa Alfa tima sarajevskih specijalaca.

Najlakše ćete ih prepoznati po crnim beretkama na glavama. Na njihovim prsima nećete vidjeti pločicu ili ušiveno ime i prezime. Budući da hapse najokorjelije kriminalce, trude se da sakriju svoj identitet.

Policajci u razgovoru s vozačem. M. Kadrić

Krećemo u obilazak grada. Na glavnoj saobraćajnici kod Muzeja u pravcu Marindvora uočili smo Hyundai, čiji vozač naglo ubrzava pa agresivno koči na semaforu, zbog čega mu se pale sva četiri žmigavca. Specijalci isprva sumnjaju da im se vozač izvinjava, ali nakon što je isto uradio i na naredna dva semafora, zaustavljaju ga na šinama na Skenderiji. Pravdao se da je testirao gume na vozilu, ali to ne prolazi kod policajaca. Nailazi i tramvaj, pa policajci sugeriraju vozaču da ih slijedi do sigurne lokacije.

Pravdao se

Riječ je o stranom vojniku, koji policajcima na uvid daje ID karticu. Drugih dokumenata, prije svega vozačke, nema, a uz sve navedeno odaje utisak da je pijan. Dolazi i saobraćajna policija... Na engleskom jeziku policajci pitaju vozača pristaje li da se alkotestira. Uz negodovanje te zahtijevanje da mu vrate karticu, pristaje, ali ne puše kako treba...

Kontrola Golfa u Buča Potoku. M. Kadrić

Policajci ne znaju ima li diplomatski imunitet pa alarmiraju vojnu policiju, koja je u svom vozilu alkotestirala vozača. Budući da je bio pijan, vozilo je ostavio, a vojna policija odvezla ga je s lica mjesta.

Najspremniji i najobučeniji

Mnogi sanjaju da uđu u JSP MUP-a KS. Naši domaćini pojasnili su nam da to nije nimalo lako. Nakon raspisivanja konkursa za upražnjena mjesta, biraju najbolje iz područnih stanica. Potom slijedi eliminatorni test. Kandidat u ruke dobije teg od 20 kilograma bez ručke, torbe ili drugog pomagala, pa ga s obje ruke mora čvrsto držati.  

Potom od raskrsnice Bjelašnica – Krupac trči do baze za obuku MUP-a KS. Obično je test kada je kiša ili snijeg. Mnogi padnu već na prvoj prepreci. Oni sretnici koji ovo prežive, idu 101 dan u karantin i na obuku. Ko i to preživi, stavit će na glavu crnu beretku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.