VRHOVNI SUD FBIH

Advokat Baždarević: Merzija Delalić nije imala namjeru ubiti supruga

Merzija Delalić, koja je optužena da je 17. aprila prošle godine nožem usmrtila supruga Seada, prvostepeno osuđena na 10 godina zatvora

Privođenje Merzije Delalić. Avaz Arhiv

Piše: B. C. / Avaz.ba

21.11.2019

U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je razmatrana žalba odbrane na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Merzija Delalić (56), koja se tereti da je 17. aprila prošle godine u kući u sarajevskom naselju Soukbunar nožem ubila supruga Seada (57), osuđena na 10 godina zatvora.

Ubistvo se dogodilo nešto poslije ponoći, nakon svađe u kuhinji. Merzija je policiji ispričala da je njen suprug došao kući pijan i da je zateturao prema njoj u momentu kada je u ruci držala kuhinjski koji je uzela sa sudopera.

Merzija je sve vrijeme navodila da je osjetila samo težinu na nožu koji je držala u ruci, dok je u optužnici navedeno da je jako zamahnula rukom i zadala mu smrtonosni udarac u lijevi dio grudnog koša.

Njen branilac, sarajevski advokat Izet Baždarević na sjednici je istakao da kod Merzije nije bilo umišljaja te da se u ovom slučaju ne radi o ubistvu, nego o nanošenju teških povreda sa smrtnom posljedicom.


Baždarević: Zastupa optuženu. Avaz

Baždarević je naveo da je Merzija punih 40 minuta poduzimala sve da pomogne Seadu. Zvala je njegovog brata, sestričnu i Hitnu pomoć. Baždarević navodi da je suprugu davala vještačko disanje i stiskala mu ranu da ne iskrvari.

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku o prihvatanju ili odbacivanju žalbe odbrane, odnosno hoće li presudu potvrditi ili je ukinuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.