SAZNAJEMO

Određen jednomjesečni pritvor Mahiru Kuldiji, osumnjičenom za ranjavanje žene na Baščaršiji

Advokat Damir Kočo, koji zastupa Kuldiju, na sjednici je rekao da njegov branjenik ne poznaje Melisu Mešić i da nije imao razlog ni motiv da je napadne

Advokat Damir Kočo i Mahir Kuldija. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

22.11.2019

Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Rozita Šimić odredila je jednomjesečni pritvor Mahiru Kuldiji, osumnjičenom za ranjavanje Melise Mešiću, u srijedu u osam sati ujutro na Baščaršiji. Tom prilikom 42-godišnjakinja je zadobila povrede opasne po život.

Inače, danas je na sjednici u Kantonalnom sudu prilikom razmatranja prijedloga za određivanje pritvora sarajevski advokat Damir Kočo, koji zastupa Kuldiju, istakao da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je osumnjičeni bio na Baščaršiji i pucao u 42- godišnjakinju.

Bio u ''Lutriji BiH''

Tužilac Mirza Mutevelić nije obrazlagao prijedlog po kojem je tražio da se Kuldiji odredi pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ometanja istrage, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnost.

Suprotno njemu, odbrana je istakla nekoliko detalja iz istrage, uz tvrdnju da nema osnova za određivanje pritvora.

- Moj branjenik se apsolutno ne može dovesti na mjesto izvršenja s obzirom na to da je jedino lice koje ga je prepoznalo taksista koji ga je tog jutra vozio. Moj branjenik je i u MUP-u precizirao gdje se nalazio u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Rekao je da je bio u ''Lutriji BiH'' u ulici Zagrebačka, što je potvrdio i uposlenik ''Lutrije'' - kazao je advokat Kočo.

On je napomenuo da u poslovnici ''Lutrije BiH'' postoji videonadzor, pa je alibi njegovoj branjenika lako provjeriti. Tu informaciju je dao i Tužilaštvu, ali su, prema njegovim riječima, oni propustili to da provjere.


Sutkinja Rozita Šimić. B. Cerić

- Tužilaštvo paušalno utvrđuje da je iskaz tog svjedoka u suprotnosti s iskazom Adnana Džuhe, koji je kazao da je kritičnog jutra s Kuldijom krenuo na društveno koristan rad, a povodom ranije presude Općinskog suda. Također se iz prijedloga za određivanje pritvora ne može razaznati motiv zbog kojeg bi moj branjenik pucao na oštećenu, niti su kod njega nađeni bilo kakvi tragovi koji bi upućivali na to da je on izvršilac ovog krivičnog djela - kazao je Kočo.


Opisali napadača

On je naveo da su svjedoci opisali izvršioca kao osobu mršavije građe s kačketom i kapuljačom na glavi te da je oštećena kazala svjedocima koji su joj pomagali da ne zna ko je osoba koja joj je nanijela povrede.

- Moj branjenik ne poznaje oštećenu i nije imao razlog i motiv da je napadne - kazao je Kočo, predloživši eventualno mjere zabrane kretanja za Kuldiju.



Djevojke me neće htjeti

Mahir Kuldija je na sjednici potvrdio da je ranije osuđivan za pokušaj ubistva, za šta je izdržao kaznu zatvora od tri godine. Odbio je da se fotografira, istakvši svoje privatne razloge.

- Da sam to počinio, ne bi mi smetalo. Ako me uslikaju, više me nijedna djevojka neće htjeti - kazao je Kuldija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.