AVAZ SAZNAJE Raskrinkan diler u KPZ-u Zenica

Šverc droge iza zidina "Bh. Alkatraza": U vaginama unosili tablete "suboteks"

Pas je nanjušio drogu u kaseti u hodniku gdje osuđenici ostavljaju obuću

A. Kapo / Avaz.ba
25.11.2019 21:00

KPZ Zenica: Diler i konzumenti završili u samicama

Foto: Arhiv

Uprava i zatvorski čuvari Kaznenopopravnog zavoda Zenica protekle sedmice stali su ukraj švercu droge iza zidina „Bh. Alkatraza“, saznaje „Avaz“. Zatvorski čuvari su sa službenim psom krenuli u češljanje paviljona te su kod jednog osuđenika pronašli tablete “suboteks”, koje su alternativa za heroin.

Završio u samici

Kako saznajemo, pas je nanjušio drogu u kaseti u hodniku gdje osuđenici ostavljaju obuću. Osuđenik se pravdao da mu je neko ubacio, da to nije njegovo... Međutim, pas je reagirao i na osuđenika, što govori da je bio u doticaju s drogom. Epilog - osuđenik je završio u samici.

Akcija nije tu zaustavljena. Uprava je testirala na drogu desetine osuđenika. Najmanje njih 15 je bilo pozitivno na narkotike te ih je dočekala ista sudbina kao i dilera – samica.

- Zatvorskim čuvarima je bilo čudno njihovo ponašanje koje je karakteristično za drogirane osobe – otkrio nam je izvor blizak zeničkom zatvoru.

Tablete su, na koncu, poslane na vještačenje u nadležnu policiju. Ono što trenutno nije potpuno jasno jeste na koji je način droga ušla u zatvor. Naš izvor kaže da postoje dva načina.

- Jedan je da prilikom posjeta, pogotovo intimnih, žene u vaginama unesu drogu. Stave tablete u kondom i ubace u vaginu. To je dobro isprobana metoda. Uvijek postoji mogućnost i da neko od službenih osoba ukalja svoj obraz i unese drogu. Treća opcija ne postoji, ali u ovom slučaju, najvjerovatnije se radi o prvoj opciji – pojašnjava naš izvor

Drugi pretres

Prema saznanjima „Avaza“, cijena tablete “suboteks” je oko 200 KM. Dileri jednu tabletu rasparčaju na najmanje četiri dijela i tako je prodaju po 50 KM.

Osim u zeničkom zatvoru, nedavno je slična akcija izvedena i u KPZ-u Sarajevo. U pretresu su učestvovali sarajevski specijalci, pripadnici zavodske policije te službeni psi. Utvrđeno je da je centralni zatvor čist.

U narkoslengu poznat kao “bup”

“Suboteks” je u narkoslengu poznatiji kao “bup” i stvara daleko jaču zavisnost od opijata koji želi suzbiti. “Suboteks” (“buprenorfin”) je lijek koji se koristi za liječenje ovisnika. Može da bude izuzetno opasan. U Srbiji je nedavno zabilježen slučaj predoziranja “suboteksom”.

Tagovi

KPZ Zenica Droga

Komentari

NA VRH