SARAJEVO Glavni pretres u Kantonalnom sudu vođen iznova

Suđenje Mujagi Ivazoviću za ubistvo sina: Semir se drogirao dok mu je majka umirala

Saslušani vještaci i svjedokinja koja je obilazila Mujaginu suprugu koja je bila na samrtnoj postelji

B. C. / Avaz.ba
27.11.2019 18:00

Vidjela Mujagu kojeg su izvodili s lisicama na rukama

Foto: Avaz Arhiva

Zbog promjene člana vijeća, jučer je u Kantonalnom sudu Sarajevo iznova vođen glavni pretres u predmetu protiv penzionisanog policajca Mujage Ivazovića, optuženog da je 29. aprila ove godine u sarajevskom naselju Saraj-Polje hicima iz pištolja ubio sina Semira.

Mujagin branilac, advokat Omar Mehmedbašić istakao je da je  optužnica štura i da se u ovom slučaju nije radilo o kratkoj prepirci između oca i sina, kako je navedeno, već o višegodišnjem maltretiranju Mujage i njegove supruge, koja je umrla usljed teške bolesti.

Čula pucnje

Na pretresu je saslušana Ivazovićeva komšinica Emina Hadžigrahić, koja je kao ljekar znala noću posjećivati Mujaginu suprugu koja je bila na samrtnoj postelji. Kritične noći ona je čula dva pucnja, nakon čega je vidjela policiju i Mujagu kojeg su izvodili s lisicama na rukama.

Odgovarajući na pitanja Mehmedbašića, svjedokinja je kazala da je  stekla dojam da je  Mujaga bio pažljiv prema svojoj supruzi i sinu.

Uplakan, Ivazović se obratio  svjedokinji te uputio izvinjenje njoj i njenoj porodici:

- Hvala vam što ste pomagali mojoj supruzi. Morali ste čuti u dva sata ujutro kako Semir lupa blindiranim vratima. Kada ste dolazili, pitali ste gdje vam je Semir, a ja nisam mogao da kažem da se on u sobi drogirao - kazao je Ivazović.

Jak afekt straha

Vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović u svom nalazu je istakao da se kod Izvazovića ispoljavaju sve karakteristike depresivnog poremećaja i ozbiljnih zdravstvenih problema.  Kritičnog dana Mujaga je imao jak afekt straha te mu je sposobnost da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena.

Fatima Omerspahić, vještačila je Ivazovićev pištolj te tragove djelovanja oružja na odjeći ubijenog. Ona je utvrdila da je u Semira pucano s razdaljine od najmanje 80 centimetara, ali i većoj.

Ivazović se tada umiješao govoreći da je prvi hitac ispalio sa 50 centimetara kada mu je sin provalio u sobu u kojoj se zaključao te krenuo prema njemu da ga davi.

Komentari

NA VRH