SAZNAJEMO

Izazvao nesreću: Rekla mu da je trudna, on od šoka stisnuo gas i povrijedio pješake

Upravljajući Mercedesom, skrivio nesreću na Bulevaru kada je povrijeđeno šest pješakinja l Kazna zatvora koju je prvostepeni sud izrekao optuženom preblago odmjerena, stoji u presudi

Hasić: Dobio tri godine zatvora. Arhiva Avaza

Piše: D. Pašalić/Avaz.ba

28.11.2019

Kantonalni sud u Zenici izrekao je drugostepenu, pravosnažnu presudu kojom je osudio Haruna Hasića (24) iz Zenice na tri godine zatvora jer je 24. novembra prošle godine, upravljajući Mercedesom, skrivio saobraćajnu nesreću na Bulevaru kada je povrijeđeno šest pješakinja, saznaje „Avaz“.


Proglašen krivim


Hasić je prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen na dvije godine zatvora.

- Drugostepeni sud, nakon izvršenog uvida u prvostepenu presudu i dokaza o činjenicama koje su utvrđene u postupku, nalazi da je kazna zatvora koju je prvostepeni sud izrekao optuženom preblago odmjerena i nije adekvatna stepenu društvene odgovornosti počinjenog krivičnog djela – stoji, između ostalog, u presudi.


Doživotne traume


Posebno je šokantno da je odbrana optuženog, u žalbi na prvostepenu presudu, kao olakšavajuću okolnost navela da je „u toku vožnje djevojka optuženog saopćila da je trudna, pa je bio u šoku i mahinalno pritisnuo gas“.

Sud je ocijenio da žalba branioca u odnosu na izrečenu krivičnopravnu sankciju nije osnovana, a da dodatne olaškavajuće okolnosti, koje se navode u žalbi optuženog, ukazuju da se samo strožijom kaznom može očekivati postizanje svrhe kažnjavanja.


Detalj s uviđaja nakon saobraćajne nesreće. Arhiva Avaza

Podsjetimo, Hasić je kobnog dana upravljao automobilom 92 kilometra na sat, što je za 40 više od dozvoljene brzine. Tom prilikom povrijeđene su i 14-godišnje učenice Osnove škole “Edhem Mulabdić”, zbog čega imaju doživotne traume.

Roditelji povrijeđene djece u nesreći zadovoljni su izrečenom kaznom zatvora, ali ne i smanjenjem sigurnosne mjere zabrane upravljanja vozilom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.