NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola / Presretač uhvatio dame koje su stisnule gas

Vozač priveden u stanicu na otrežnjavanje

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

2.12.2019

Pripadnici Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sa policijskim presretačima noćna su mora nesavjesnih vozača, pogotovo uličnih trkača. Ekipa „Avaza“ boravila je u noćnoj smjeni u jednom od tri presretača koji svakodnevno kruže bh. prijestonicom od Vijećnice do Ilidže.

Instalirana kamera

Kako kažu naši domaćini, u zavisnosti od gustine saobraćaja, samo u jednoj smjeni prijeđu od 120 do 180 kilometara. Unutar vozila je instalirana kamera, koja, osim kretanja vozila, snima i brzinu. Na kameri je znalo pokazati i 136 kilometara na sat. Policajci priznaju da je bilo situacija kad nisu uspjeli sustići zvijeri na cesti, ali budući da su uvijek imali zabilježenu registarsku oznaku, za takvog vozača epilog je bio identičan kao da je zaustavljen. Kazne se, naime, šalju na kućnu adresu.

Privođenje vozača u stanicu. M. Tabaković

Osim navedenog, policajci na raspolaganju imaju i tablet, koji je spojen s bazom podataka, tako da u toku vožnje mogu provjeriti da li je neko vozilo registrirano, ukradeno, ima li neplaćenih kazni... a da ne zaustave automobil.

Na glavnoj saobraćajnici od Malte prema Pofalićima vozač Renaulta prestrojavao se bez paljenja žmigavaca. Policajci su mu uručili prekršajni nalog od 30 KM.

Samo što smo krenuli, uočen je Audi koji se više puta agresivno prestrojio. Vozač je, kad je zaustavljen, govorio policajcima da je zaboravio dokumente. Neuspješno se pravdao kako je uzeo da proba vozilo, jer namjerava da ga kupi. Epilog – dva prekršajna naloga.

Krenuli smo u pravcu Ilidže. Policajci nam raportiraju da su im u prvom planu brzina, alkohol te vozači koji koriste mobitel u toku vožnje. Ako je suditi prema onome čemu je svjedočila ekipa „Avaza“, dame češće od muškaraca stisnu gas.

Na Otoci je kamera uhvatila BMW na 75 kilometara na sat. Za volanom je bila djevojka koja se pokušavala opravdati govoreći da se zamislila. Policajci su joj pustili snimak na kojem se sve jasno vidi. Uručen joj je prekršajni nalog od 50 KM. Ista je sudbina zadesila ženu na Stupu u blizini “Energoinvesta”. Interesantno je da svi imaju opravdanje za počinjeni prekršaj. Tako je vozačica Passata kazala da se vraća s inventure i da žuri djeci kući.

- Hoćete li se smilovati – upitala je vozačica policajce dok su joj pisali nalog.

Ponovo na Stupu, ovog puta u pravcu grada, Volvo se kretao nedozvoljenom brzinom. Pogađate? Treći put žena za volanom. Za razliku od prethodnih vozačica, ova nije imala alibi.

Oduzimanje dozvole

Naravno, prekršaje čine i muškarci. Tako smo u pravcu kružnog toka prema Rajlovcu zaustavili vozača Forda, koji se kretao brzinom od 78 kilometara na sat. U trenucima kad smo namjeravali napraviti kraću pauzu, policajci su zaustavili Golf 3.

Unutar presretača ugrađena kamera. M. Tabaković

Iskusni policajci posumnjali su da je vozač pijan. Alkotestiranjem je utvrđeno da je imao 1,53 promila alkohola u krvi pa je, osim novčane kazne od 400 KM i oduzimanja dozvole na dva mjeseca, morao i u stanicu na otrežnjavanje.

Uskoro dva nova vozila

Jedinica za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uskoro će, kako saznajemo, dobiti dva nova presretača, u koja će biti ugrađena najsavremenija oprema. Riječ je o vozilima koja će, i kad budu stacionirana, jednako dobro obavljati posao kao u kretanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.