SARAJEVO

Direktor Faruk Zupčević mnogo je uradio na suzbijanju korupcije u KPZ-u

Obnovio je sigurnosni sistem, sada svi stražari imaju magnetne kartice, tako da se može pratiti njihovo kretanje, kaže Nikica Gržić

Faruk Zupčević: Puno toga urađeno na poboljšanju sigurnosti. KPZ

Piše: B. C. / Avaz.ba

3.12.2019

Sadašnja Uprava Kaznenopopravnog zavoda u Sarajevu i direktor Faruk Zupčević učinili su mnogo na suzbijanju korupcije te poboljšanju sigurnosne situacije u ovoj zavodskoj ustanovi, ocijenio je predsjednik Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH Nikica Gržić.

Tema sastanka s predstavnicima advokatskih komora koji je održan u danas KPZ-u Sarajevo bila je provođenje borbe protiv korupcije u sklopu Strategije i akcionog plana borbe protiv korupcije, što je koordinirano s antikorupcionim timom Vlade Federacija BiH.

- Na sastanak smo došli na poziv direktora i razgovarali o određenim problemima. Dosta je on toga spriječio, u pitanju su paketi koji dolaze od anonimnih osoba i novac koji im je slat na kantinu. To je faktički bilo pranje novca. Pritvoreniku pošalje neko 1.000 maraka, za sedam dana neko drugi mu pošalje, a on izađe iz pritvora i digne 20.000 KM. To je spriječeno, dakle, ne može niko poslati novac u KPZ, dok u pošti ne da svoje lične podatke i da pritvorenik potvrdi da poznaje tu osobu - kaže Gržić.



U KPZ-u su česti pretresi. Avaz

Dodao je da je direktor Zupčević puno toga uradio.

Po dolasku nove uprave dosta je uloženo u zatvor, većinom se radilo o donacijama sigurnosne opreme, medicinskog mobilijara i ustvari napravljen je zatvor u zatvoru.

- On je postavio videonadzor, ima ambulantu, dva ljekara, ćelije je opremio, imaju uređaje za otkrivanje mobitela. Imaju dva psa za otkrivanje droga, detekciju za droge, da ne bi bila u paketima. Redovno rade pretrese ćelija. Obnovio je sigurnosni sistem, sada svi stražari imaju magnetne kartice, tako da se može pratiti njihovo kretanje.  Svaki ima svoju zonu i ne smije otići u drugu zonu - rekao nam je Gržić, napomenuvši da su uspostavili saradnju s Upravom KPZ-a.

    

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.