PRESUDA Doktor priznao krivicu za nesavjesno liječenje

Za smrt porodilje Jovane Šinik uvjetna kazna

Anesteziolog Nikola Ljucović osuđen na godinu zatvora uvjetno.Krivično djelo počinio iz nehata

O. Matavulj
05.12.2019 21:18

Jovana Šinik: Iza nje ostalo petero djece

Foto: Arhiva Avaza

Osnovni sud u Bosanskoj Gradišci osudio je dr. Nikolu Ljucovića, specijalistu anesteziologije i reanimacije,  na uvjetnu kaznu od godinu zatvora zbog propusta u liječenju porodilje Jovane Šinik, koja je 27. oktobra 2016. umrla u Bolnici Bosanska Gradiška.

Potpisao sporazum

Presuda je, kako je potvrđeno za “Avaz”,  izrečena nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Ljucović zaključio s Okružnim javnim tužilaštvom u Banjoj Luci. Time je priznao da je iz nehata počinio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

- Ljucoviću je utvrđena kazna od jedne godine zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivčno djelo - navode u Osnovnom sudu u Bosanskoj Gradišci.

  • Ljucović: Nesavjesno liječio porodilju
    Ljucović: Nesavjesno liječio porodilju Foto: Agencije

U istom predmetu optužen je i  dr. Dejan Gvozden (38), specijalista ginekologije i akušerstva, a postupak protiv njega je razdvojen od Ljucovića i suđenje je u toku.

Gvozden je, prema optužnici,  porodio Šinik, dok je Ljucović preduzeo reanimaciju kad je kod nje, po porođaju, došlo do krvarenja, pogoršanja općeg zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i razvoja stanja šoka.

U optužnici se navodi da su Gvozden i Ljucović postupali protivno pravilima zdravstvene struke i procedurama Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje poslijeporođajnog krvarenja, svjesni da, usljed njihovog nečinjenja, može doći do smrti pacijentice.

Propuste su, kako se navodi, napravili u dijagnostici i terapijskom postupku, a nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje poslijeporođajnog krvarenja.

Veliki propusti

- Usljed tih propusta ljekara, došlo je do vanjskog iskrvarenja, masivnog krvarenja iz maternice, razvoja šoka u nepopravljivo stanje i smrti pacijentice - navodi se u optužnici.

Jovana Šinik, inače majka petero djece, tada je rodila dječaka Jovana. I on je bio u kritičnom stanju, što je ostavilo trajne posljedice i oštećenje mozga, zbog čega zaostaje u razvoju.

  • Mali Jovan s braćom, sestrama i ocem na proslavi svog prvog rođendana
    Mali Jovan s braćom, sestrama i ocem na proslavi svog prvog rođendana Foto: Porodični album

Nezadovoljan presudom

Ranko Šinik, suprug preminule porodilje, nije zadovoljan izrečenom kaznom.

- To je nikakva kazna! Kada kokoš na putu ubiješ, budeš strožije kažnjen. Uništili su dva života. Moj Jovan ni dan-danas nije zdrav, a niko od tih ljekara me nije ni pitao za njega - kaže ogorčeni Šinik.

Komentari

NA VRH