NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola / Našli mu spid i marihuanu pa plakao u stanici

Od Dž. P. oduzeto skoro 50 grama droge

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

9.12.2019

Hapšenje dilera, privođenje narkomana, ulična trka automobilima i pijani vozači, samo su neke od situacija s kojima se ekipa „Avaza“ susrela u turbulentnoj noći u smjeni sa pripadnicima Policijske stanice Visoko. Elvedin Fišek, komandir PS Visoko, nije stigao ni da nam predoči plan aktivnosti, a već smo morali u akciju – mladić je uhvaćen s drogom.

Obavljen uviđaj

Interesantno je da se akcija hapšenja odvijala svega desetak metara od zgrade visočke policije. Kako nam otkriva komandir Fišek, inspektori u civilu su pratili vozača BMW-a te su javili kolegama da mu krenu ususret, kako ne bi pobjegao. U momentu hapšenja paketići spida i marihuane bili su mu u ruci.

- Oni drogu obično drže u rukama pa je u slučaju da ugledaju policiju bace kroz prozor. Međutim, ovog puta nije imao šanse – pojašnjava nam Fišek.

Privođenje vozača BMW-a. M. Kadrić

Vozač, sa suzama u očima, stiže u Policijsku stanicu. Zna šta je uradio, a i epilog... Dok istražitelji u civilu obavljaju uviđaj te vagaju drogu, stiže nova dojava.

U stanicu dolazi Dž. P. (identitet poznat redakciji), stari znanac policije. Radi se o opasnoj osobi koja iza sebe ima niz krivičnih djela, među kojima je i pokušaj ubistva, pa su policajci na nogama. Tek što je izašao s robije, ponovo je ogrezao u kriminalu. Ovog puta rasturao je narkotike. Policajci su, noć ranije, u njegovom vozilu Alfa Romeo pronašli skoro 50 grama spida te više od 10 grama marihuane.

Nemamo vremena za predah. Saobraćajci su zaustavili vozača koji odaje utisak da je pijan. Alkotestiranje je potvrdilo sumnje policajaca te je vozač isključen iz saobraćaja i uručen mu je prekršajni nalog.

Utrkivali se

Policajci, koji su prije samo 15 minuta isključili iz saobraćaja pijanog vozača, javljaju da su uhvatili dvojicu mladića koji su se utrkivali. 

Pretresanje mladića koji su se utrkivali. M. Kadrić

Od komandira saznajemo da je jedan od njih ušao u makazice i umalo udario u službeno vozilo. Usljedilo je češljanje vozila, a potom i alkotestiranje. Jedan od njih je bio i pijan pa ga je morao kući voziti prijatelj.

Obilazak vjerskih objekata

Tokom patroliranja obišli smo i vjerske objekte, među kojima je i crkva Sveti Prokopija, koja je pod zaštitom UNESCO-a. 

Alkotestiranje vozača. M. Kadrić

U ranijem periodu vjerski objekti su znali biti na meti vandala koji su mahom crtali uvredljive grafite, pa ih policajci svakodnevno obilaze.

Kamere rade ogroman posao

Policajci ne moraju biti na terenu da bi kaznili nesavjesne vozače. Više kamera pokriva frekventne raskrsnice. Policajci nam pojašnjavaju da tokom smjene pregledaju snimke u stanici metodom slučajnog uzorka. Na desetine naloga šalju na kućne adrese. Među građanima se već pročulo pa sve više poštuju saobraćajne propise.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.