ZADAR

Maloljetnici iz BiH obećao posao, a njegove namjere su bile sasvim drugačije

Državljanin Hrvatske i BiH, 57-godišnji B. B. optužen je da je u julu zaveo, obmanuo, pokušao silovati i natjerati na prostituciju 16-godišnju djevojku iz BiH

Bosancu s adresom u Austriji produžen pritvor. Ilustracija

B. C.

10.12.2019

Tvrdeći da je nevin, državljanin Hrvatske i BiH, 57-godišnji B. B., optužen da je u julu zaveo, obmanuo, pokušao silovati i natjerati na prostituciju 16-godišnju djevojku iz BiH, tražio je od Vrhovnog suda da mu se pritvor zamijeni blažim mjerama, no Sud mu je to ovih dana odbio jer zbog njegovog dvojnog državljanstva postoji mogućnost bijega, piše ''Slobodna Dalmacija''.

– Vrhovni sud Republike Hrvatske kao drugostepeni sud nalazi opravdanom argumentaciju da okolnost što je okrivljeni državljanin Bosne i Hercegovine, koja ne izručuje vlastite državljane, predstavlja one osobite okolnosti koje upućuju na stvarnu i neposrednu bojazan da će on u slučaju puštanja na slobodu pobjeći u Bosnu i Hercegovinu i osujetiti vođenje krivičnog postupka – navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.


Boje se novog slučaja „Mamić“

Iako se u žalbi koju je 57-godišnjak uputio preko svog advokata navodi kako ima prebivalište u Austriji, koja je članica Evropske unije, Sud nije našao nijedan dokaz u spisu da je to uistinu tako.

Njegov advokat kaže kako optužnica u ovom slučaju još nije pravomoćna te da je priča sasvim drugačija od one koja se 57-godišnjaku stavlja na teret, zbog čega je i podnesena žalba na odluku Županijskog suda u Zadru o produženju pritvora.

– Pravosuđe se boji slučaja ''Mamić”. Boje se da okrivljenici ne odu u Bosnu i Hercegovinu i tako ostanu nedostupni hrvatskom pravosuđu, pa “svi” ostaju u pritvoru. Odvjetnici se teško protiv toga mogu boriti. U ovom slučaju optužnica još nije pravomoćna. Optužba je drugačija od istine – rekao je.


Odležao zbog silovanja

Muškarac je, prema optužbi, djevojci obećao dobro plaćeni posao u njegovom restoranu u Austriji, ali se pokazalo da s njom ima druge namjere. Govorio joj je da će u Austriji, gdje on živi, bolje zarađivati nego kod kuće u Bosni i Hercegovini, ili Hrvatskoj, da će raditi u njegovu restoranu, gdje radi i njegova kćerka.

Uvjeravao ju je da će dnevno zarađivati između 35 i 40 eura, a poslije, ako se pokaže vrijednom, dobit će veću odgovornost i veća primanja.

Uhapšen je na Viru te je protiv njega podignuta krivična prijava za bludne radnje i trgovinu ljudima. Nakon što je ispitan, određen mu je istražni zatvor zbog mogućnosti od bijega. Za djelo koje mu se stavlja na teret propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora. Ubrzo se otkrilo da je 57-godišnjak u Austriji 1996. izdržavao zatvorsku kaznu zbog silovanja, a 2005. i kaznu zbog zloupotrebe droga.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.