AKTUELNO Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Oduzeto 7.350 kutija cigareta i 166 kilograma duhana

Na području Banje Luke i Distrikta Brčko

N. C. / Avaz.ba
11.12.2019 14:05

Zaplijenjeni duhan i cigarete

Foto: Avaz

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli 7.350 kutija cigareta i 166 kilograma duhana na području Banje Luke i Distrikta Brčko.

Naime, oduzeta roba spada u akcizne proizvode, a prodavana je bez akciznih markica. Riječ je o proizvodima koji su bili namijenjeni prodaji na "crnom tržištu", stoga nisu bili obilježeni markicama.

Tokom vršenja kontrole na tržnici Banja Luka službenici UIO regionalnog centra Banja Luka oduzeli su 992 kutije cigareta, 61 kilogram rezanog duhana, kao i 66 pakiranja ručno napravljenih cigareta. 

  • Zaplijenjeni duhan i cigarete
    Zaplijenjeni duhan i cigarete Foto: Avaz

Nakon saznanja da postoji više osoba koje se bave distribucijom cigareta na području BiH, a koje su porijeklom iz susjednih zemalja, službenici UIO Regionalnog centra Tuzla izvršili su kontrolne aktivnosti na području Distrikta Brčkog.

- Vršeći kontrolu na području Brčkog, privremeno je oduzeto 6.608 kutija cigareta koje su bile obilježene stranim akciznim markicama, kao i 105 kilograma duhana - saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje. 

Također, rečeno je da će biti poduzete daljnje mjere i radnje protiv devet osoba. 

- Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 60.000 KM - saopćeno je iz UIO.  

Navedene aktivnosti su u sklopu nastavka provođenja operativnih provjera primjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usmjerenih na sprečavanje nelegalnog prometa akciznih proizvoda.

Komentari

NA VRH