SARAJEVOGAS

Utvrđen uzrok zbog kojeg je dijete izgubilo svijest u kupatilu

Nakon što je stručna ekipa ''Sarajevogasa'' vlasniku skrenula pažnju da kuhinjska napa i kombi bojler dimnjačne izvedbe ne mogu istovremeno biti u radu, napa je isključena

Policija i radnici ''Sarajevogasa'' sinoć u Zagrebačkoj ulici. Avaz

B. C.

12.12.2019

Saopćenjem za javnost oglasili su se iz „Sarajevogasa“ povodom intervencije koju su sinoć imali u Zagrebačkoj ulici.

- Dana 11. 12. 2019. godine u 20:38 sati korisnik prirodnog plina na adresi Zagrebačka 31 pozvao je Dispečerski centar KJKP ''Sarajevogas'' d.o.o. Sarajevo i prijavio da je dijete izgubilo svijest u kupatilu njegovog stana. Odmah po zaprimljenoj prijavi dežurna ekipa ''Sarajevogasa'' je izašla na predmetnu adresu u 21:05 sati, gdje su zatekli i pripadnike PU Novo Sarajevo koji su obavljali uviđaj. Dežurna ekipa je izvršila prekid dotoka plina u unutrašnje plinske instalacije korisnika - navodi se u saopćenju.

U vrijeme pregleda unutrašnje plinske instalacije i priključenih plinskih aparata stručna ekipa ''Sarajevogasa'' je uočila da je priključena kuhinjska napa. Vlasnik je potvrdio da su tokom dana istovremeno radili i kuhinjska napa i kombi bojler dimnjačne izvedbe. Nakon što je stručna ekipa ''Sarajevogasa vlasniku skrenula pažnju da kuhinjska napa i kombi bojler dimnjačne izvedbe ne mogu istovremeno biti u radu, napa je isključena.

- Po nalogu sudskog vještaka koji je prisustvovao uviđaju, izvršeno je ponovno puštanje plina u unutrašnje instalacije korisnika. Nakon što su izvršena dva kontrolna mjerenja koncentracije metana (CH4) i ugljenmonoksida (CO), detektori nisu registrirali njihovo prisustvo za vrijeme rada kombi bojlera, kao ni u slučaju kada je kombi bojler van pogona. Na osnovu svih provedenih radnji, na predmetnoj adresi nije registrirano curenje prirodnog plina na unutrašnjoj plinskoj instalaciji, a o uzroku koji je doveo do ovog događaja mišljenje će dati sudski vještak - istakli su iz ''Sarajevogasa''.

Po završetku svih radnji oko 00:15 sati (12. 12. 2019. godine) izvršen je prekid dotoka prirodnog plina u unutrašnje plinske instalacije. Vlasniku stana su date upute o potrebnim radnjama i neophodnoj dokumentaciji za ponovno stavljanje u pogon unutrašnje plinske instalacije.

- Još jednom podsjećamo sve korisnike da su dužni voditi brigu o stanju i ispravnosti plinskih instalacija, plinskih aparata i sistema za dovod zraka i odvod produkata sagorijevanja - napominju iz ''Sarajevogasa''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.