NOVI DETALJI Nakon drame u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu

Otrovalo se šest osoba, od kojih troje djece

Dijete izgubilo svijest u kupatilu. U stanu istovremeno korišteni kombinirani bojler i napa koja je vraćala produkte sagorijevanja iz bojlera

B. Cerić

Na uviđaju u Zagrebačkoj ulici bio i vještak Ferhat Ibrak

Foto: Avaz


Šest osoba, od kojih troje djece, zatražilo je ljekarsku pomoć, epilog je nesretnog slučaja koji se preksinoć oko 19 sati dogodio u stanu u Zagrebačkoj ulici broj 31 u Sarajevu, nakon što se posumnjalo na curenje plina.

Svi oni su imali lakše simptome trovanja, najvjerovatnije ugljenmonoksidom, pa su nakon zbrinjavanja u Kliničkom centru pušteni na kućno liječenje.

Prekinut dotok

U stanu u kojem je bilo više osoba drama je uslijedila nakon što je, kako je prijavljeno, dijete izgubilo svijest u kupatilu. Ubrzo je pozlilo jednoj ženi i drugoj djeci te su svi hitno prevezeni u Klinički centar, a ljekarsku pomoć je zatražilo još troje odraslih.

Odmah je alarmirana policija, kao i radnici “Sarajevogasa”, čija je ekipa izašla na teren oko 21 sat i odmah prekinula dotok plina u unutrašnje plinske  instalacije vlasnika stana.

- Detaljnim pregledom plinske instalacije i priključenih plinskih aparata stručna ekipa “Sarajevogasa” je uočila da je priključena kuhinjska napa. Vlasnik je potvrdio da su tokom dana istovremeno radili i kuhinjska napa i kombinirani bojler dimnjačne izvedbe. Nakon što je vlasniku skrenuta pažnja da kuhinjska napa i kombinirani bojler dimnjačne izvedbe ne mogu istovremeno raditi, napa je isključena - saopćeno je iz “Sarajevogasa”.

Nakon dvije provjere nije registrirano curenje prirodnog plina na unutrašnjoj plinskoj instalaciji.

Izvukla kisik

Uviđaju u stanu prisustvovao je i vještak protupožarne zaštite Ferhat Ibrak, koji nam je pojasnio kako je došlo do trovanja ukućana.

- Napa nije bila priključena na dimnjak. Ona smije istovremeno raditi kad i bojler, ali mora imati dovoljno dotoka kisika u tim prostorijama. Ako je napa uključena pa izvuče kisik iz te prostorije, onda počne vraćati produkte sagorijevanja iz kombiniranog bojlera i dođe do trovanja, kao što je bilo u ovom slučaju - kazao je vještak Ibrak.

On je pojasnio da u tom slučaju dolazi do skupljanja raznih vrsta otrovnih supstanci, a najopasnija je ugljenmonoksid.

Prijatelji osjetili miris

Sve se odigralo kada su u stan na žalost pristizale komšije i prijatelji jednog preminulog stanara. Oni su prvi i osjetili miris plina te tako spriječili daleko teže posljedice. Djeca i žena su bili gosti u tom stanu, došli su u posjetu prijatelju.

Više o:

Plin Sarajevogas
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na