DOSJE Monstruozni slučaj koji je šokirao našu zemlju i regiju

Bosanski doktor Mengele: Oteo djevojku, uspavao je i uradio abortus pa je ostavio da umre

Riječ je o Dragomiru Keroviću, bivšem direktoru Doma zdravlja u Loparama, koji je prvo tražio da djevojka abortira, nakon čega je skovao pakleni plan

Piše: Avaz.ba

Dragomir Kerović: Učestvovao i u nesrećama

Foto: Facebook


Priča iz 1997. godine, kad se dogodila, šokirala je monstruoznošću sve one koji su je čuli. Posebno zbog toga što je zločin počinio ljekar koji je bio poznat u Loparama. 

Riječ je o Dragomiru Keroviću, bivšem direktoru Doma zdravlja u Loparama. Zločin se dogodio u septembru 1997. godine. Kerović je u to vrijeme bio i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je oteo trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je ostavio u nedođiji da se snalazi kako umije.

Kako se u blizini nalazila kasarna, djevojku, koja je tada imala 27 godina, pronašli su vojnici i spasili joj život. Tu bi se cijela priča i završila da nije bilo pritiska ženskih nevladinih i međunarodnih organizacija. Proces Keroviću trajao je godinama. “Bosanski doktor Mengele“, kako su ga tada mediji prozvali, osuđen je tek 2004. godine na četiri i po godine zatvora.

Tokom suđenja, otkriveno je da je Kerović, koji je imao suprugu i djecu, tražio prvo od djevojke da abortira, što je ona odbila, nakon čega joj se život pretvorio u pakao. U septembru 1997., Kerović je smislio pakleni plan. Sa trojicom pomagača, obučenih u policijske uniforme, oteo je djevojku i odvezao je u Dom zdravlja u Loparama. Djevojka, koja je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće,  oteta jeiz kuće u Bijeljini, gdje je živjela s roditeljima.

Kad su stigli u Lopare, pod okriljem noći ušli su u Dom zdravlja. Tamo je Kerović, koji, inače, po struci nije ginekolog, djevojku nasilno uspavao i faktički ubio dijete koje je uskoro trebalo da se rodi. Djevojku su poslije toga iz automobila izbacili na jednoj livadi u selu Ljeljenča nadomak Bijeljine.

Svoje pomagače nagradio je sa 500 njemačkih maraka, što su to oni kasnije pred sudom i priznali.

Odležao je robiju, a potom se bez problema vratio u profesiju i politiku. No, nastavio je puniti stupce rubrike crne hronike. Izazvao je dvije saobraćajne nesreće, u kojima je jedan čovjek poginuo, a jedan ostao invalid.

Zatim je 2015. oborio pješaka na pješačkom prijelazu u Loparama i to pokušao da prikrije.

Više o temi

NA VRH

Komentari