DOSJE

Bosanski doktor Mengele: Oteo djevojku, uspavao je i uradio abortus pa je ostavio da umre

Riječ je o Dragomiru Keroviću, bivšem direktoru Doma zdravlja u Loparama, koji je prvo tražio da djevojka abortira, nakon čega je skovao pakleni plan

Dragomir Kerović: Učestvovao i u nesrećama. Facebook

Avaz.ba

14.12.2019

Priča iz 1997. godine, kad se dogodila, šokirala je monstruoznošću sve one koji su je čuli. Posebno zbog toga što je zločin počinio ljekar koji je bio poznat u Loparama. 

Riječ je o Dragomiru Keroviću, bivšem direktoru Doma zdravlja u Loparama. Zločin se dogodio u septembru 1997. godine. Kerović je u to vrijeme bio i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je oteo trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je ostavio u nedođiji da se snalazi kako umije.

Kako se u blizini nalazila kasarna, djevojku, koja je tada imala 27 godina, pronašli su vojnici i spasili joj život. Tu bi se cijela priča i završila da nije bilo pritiska ženskih nevladinih i međunarodnih organizacija. Proces Keroviću trajao je godinama. “Bosanski doktor Mengele“, kako su ga tada mediji prozvali, osuđen je tek 2004. godine na četiri i po godine zatvora.

Tokom suđenja, otkriveno je da je Kerović, koji je imao suprugu i djecu, tražio prvo od djevojke da abortira, što je ona odbila, nakon čega joj se život pretvorio u pakao. U septembru 1997., Kerović je smislio pakleni plan. Sa trojicom pomagača, obučenih u policijske uniforme, oteo je djevojku i odvezao je u Dom zdravlja u Loparama. Djevojka, koja je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće,  oteta jeiz kuće u Bijeljini, gdje je živjela s roditeljima.

Kad su stigli u Lopare, pod okriljem noći ušli su u Dom zdravlja. Tamo je Kerović, koji, inače, po struci nije ginekolog, djevojku nasilno uspavao i faktički ubio dijete koje je uskoro trebalo da se rodi. Djevojku su poslije toga iz automobila izbacili na jednoj livadi u selu Ljeljenča nadomak Bijeljine.

Svoje pomagače nagradio je sa 500 njemačkih maraka, što su to oni kasnije pred sudom i priznali.

Odležao je robiju, a potom se bez problema vratio u profesiju i politiku. No, nastavio je puniti stupce rubrike crne hronike. Izazvao je dvije saobraćajne nesreće, u kojima je jedan čovjek poginuo, a jedan ostao invalid.

Zatim je 2015. oborio pješaka na pješačkom prijelazu u Loparama i to pokušao da prikrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.