AKCIJA PLAGIJAT

Krao Bjeline serije i ilegalno ih prikazivao: Amar iz Bijeljine oštetio poznatog glumca za 45.000 eura

Dragan Bjelogrlić prijavio MUP-u RS mladića iz Bijeljine

Bjelogrlić: Oštećen za 45.000 eura. Arhiva

Avaz.ba

17.12.2019

Pripadnici MUP-a RS realizirali su akciju kodnog naziva "Plagijat", čiji je vlasnik poznati glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, tokom koje su pretresli stan Amara M. u Bijeljini, koji je nezakonito skidao i prikazivao serije "United Media Grupe", čime je pričinio štetu od oko 45.000 eura.

Osumnjičenog je policiji prijavio Bjelogrlić, zbog kršenja autorskih prava, saopćili su iz MUP-a RS. 

Po naredbi Suda BiH, pretresen je stan A. M. u Bijeljini i tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezi s navedenim krivičnim djelom - veći broj računara, prijenosnih računara, USB stik i drugo - naveli su iz MUP-a RS. 

Amar se sumnjiči da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava  od decembra 2017. godine do danas na štetu "United Media Grupe".

Djelo je izvršio na način da je putem više internet stranica omogućio pristup sadržajima televizijskih serija "Ubice mog oca", "Konak kod Himlije", "Žigosani u reketu", "Na granici", "Kad susjedi polude", "Kud puklo da puklo", "Samo ti pričaj", "Ujka - novi horizonti", zaštićenih autorskim pravima. 

To je učinio na način da je omogućio pristup računarima, smart telefonima, televizorima i odgovarajućim set top boks uređajima, čime je objavio, reemitirao i interaktivno učinio dostupnim javnosti više autorskih djela za koje nije imao potpisane ugovore, odnosno dozvolu vlasnika autorskih prava.

Akciju su realizirali službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa službenicima Policijske uprave Bijeljina. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.