TUZLA

Kriminalna grupa Beriza Kabilovića imala je doušnike i među policajcima

Dževad Korman. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

18.12.2019

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman rekao je na današnjoj pres-konferenciji kako je u akciji "Scarface" uhapšeno 13 osoba koje su odranije poznate organima gonjenja, dok se za određenim brojem članova iste kriminalne grupe traga i oni se, najvjerovatnije, nalaze izvan granica BiH.  

Kako saznajemo, među uhapšenim su Beriz Kabilović, Amer Hajdarević, Selver Salimović zvani Švrćo, Amir Lisičić, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Ammar Adrović i Elvis Hamzić.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela ubistvo, iznuda, pranje novca, organizirani kriminal, pripremanje krivičnog djela, ugrožavanje sigurnosti, proizvodnja i prodaja narkotičkih sredstava...

- Riječ je o kriminalnoj grupi koja je na neki način ovladala Tuzlom i nekim dijelovima Tuzlanskog kantona. Uspostavili su, da tako kažem, svoja pravila – kazao je Korman.

Na pitanje može li otkriti imena uhapšenih, odgovorio je da ne može zbog daljnje istrage, ali je potvrdio da je uhapšen Beriz Kabilović. Naveo je kako se ne može reći ko je vođa kriminalne grupe, ali je direktor Korman potvrdio da su oni imali doušnike i među policajcima.

- Vidjet ćemo šta će istraga pokazati i hoćemo li te stvari tretirati kroz disciplinski postupak ili kao krivična djela – kaže Korman.

Pored bankovnih kartica, mobitela, oružja i drugih dokaza, službenici Policijske uprave TK oduzeli su od uhapšenih osoba i 20 putničkih automobila. Akcija je ralizirana u saradnji s Federalnom upravom policije i Obavještajno-sigurnosnom agencijom te pod nadzorom Tužilaštva TK. 

Prema riječima Kormana, pripreme za provođenje akcije  trajale su sedam mjeseci, a "Scarface" će se nastaviti i narednih dana. Kazao je i da je riječ o jednoj od najsloženijih akcija koju je realizirala Policijska uprava MUP-a TK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.