ZENICA

Pronađeni oružje, droga, bombe: Poznat identitet uhapšenih dilera u akciji “Mreža 3”

Akcija "Mreža 3''. D. Pa.

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

18.12.2019

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su u proteklom periodu poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na hapšenje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 

Kako je pojasnila Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK, radi se o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva "Mreža 3", koju Uprava policije MUP-a ZDK provodi u saradnji i pod nadzorom Tužilaštva ZDK, te se postupa prema naredbama općinskih sudova u Zenici, Tešnju i Zavidovićima.  

- U sklopu ove operativne akcije, u ranim jutarnjim satima policijski timovi su započeli istovremeni pretres na 31 lokaciji na području ZDK. Tačnije, pretresi su vršeni na području Maglaja, Zavidovića i Tešnja - otkriva Alić.  

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama, dodaje Alić, vršeni se s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i hapšenja osoba koje su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.  

- Tokom provođenja akcije zadokumentirani su i bit će dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv 20 osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, zadokumentiranih u proteklom periodu. Prema operativnim saznanjima prikupljenim tokom akcije, osobe koje su meta ove akcije su u periodu od januara do decembra 2019. godine na području ZDK, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, nabavljale, prometovale i vršile prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima - govori Alić.  

Na lokacijama gdje su vršeni pretresi 20 osoba je stavljeno pod kontrolu i uhapšeno, za dvije osobe se traga i radi se na njihovom lociranju. 

- Radi se o osobama O. E., rođen 1986. godine, i O. B., rođen 1991. godine, obojica iz Maglaja, dok preostalih šest osoba, nakon izvršenih pretresa i obrade, nije uhapšeno.  

U današnjoj akciji uhapšeni su H. A., rođen 1980., iz Zavidovića, L. E., rođen 1989., iz Zavidovića, M. A., rođena 1998. godine, iz Zavidovića, H. R., rođen 1989., iz Zavidovića, A. M., rođen 1990. godine, iz Zavidovića, Z. T., rođen 1996., iz Zavidovića, M. S., rođen 1980. godine iz Zavidovića, O. S., rođen 1983., iz Maglaja, A. A., rođen 1992. godine, iz Maglaja, M. A., rođen 1987., iz Maglaja, D. A., rođen 1982. godine, iz Zavidovića, H. B., rođen 1994. godine, iz Maglaja, A. A., rođen 1992., iz Maglaja, H. G., rođen 1979., iz Tešnja, R. B., rođen 1992., iz Tešnja, S. A., rođen 1996., iz Tešnja, M. M., rođen 1990. godine, iz Tešnja, L. E., rođen 1985. godine, iz Tešnja, Z. S., rođen 1986., iz Maglaja i M. A., rođen 1981. godine, iz Maglaja - otkriva Alić. 

Uhapšeni su sprovedeni u službene prostorije Uprave policije MUP-a ZDK radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predati na nadležnost i daljnje postupanje Tužilaštvu ZDK. 

- Izvršenim pretresima pronađeni su i oduzeti određena količina opojne droge namijenjene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobitela, digitalne vage za precizna mjerenja, tri ručne bombe, tri pištolja, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku. Prilikom pretresa korišteni su i policijski psi za otkrivanje narkotika - zaključuje Alić. 

U okviru ove policijske akcije ostvarena je dobra saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, tako da je sinoć, na osnovu razmjene podataka i obavljenih razgovora i kontakata, na području Doboja uhapšen A. A. iz Maglaja, kod kojeg su izvršenim pretresom pronađena narkotička sredstva, a koji je inače i meta ove akcije. 

Aktivnosti u okviru akcije "Mreža 3" se nastavljaju s ciljem dokazivanja i dokumentiranja krivičnih djela koja su počinili uhapšeni.  

Akcija "Mreža 3". D. Pa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.