ISTRAGA

Vlasnici kafića mjesečno plaćali od 500 do 3.000 KM reketa Kabilovićevoj grupi

Grupa koju je predvodio Beriz Kabilović sumnjiči se za krivična djela organiziranog kriminala u stjecaju s iznudom, neovlaštenom prizvodnjom i stavljanjem u promet droge i ubistvom

Kabilović: Vođa grupe. Arhiva

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

20.12.2019

Kantonalno tužilaštvo Tuzla uputilo je Kantonalnom sudu u Tuzli prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora osobama uhapšenim u akciji službenika Policijske uprave MUP-a TK „Scarface“.


Pranje novca

Grupa koju je predvodio Beriz Kabilović sumnjiči se za krivična djela organiziranog kriminala u stjecaju s iznudom, neovlaštenom prizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, ubistvom, nasilničkim ponašanjem, pranjem novca, ugrožavanjem sigurnosti i dogovorom za učinjenje krivičnih djela.

Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK, izjavio je da je ta grupa faktički ovladala Tuzlom te da se akcija nastavlja i da se određeni broj članova grupe nalazi van granica BiH.

U grupi za koju postoji osnov sumnje da ju je organizirao Beriz Kabilović nalaze se: Selver Salimović Švrćo, Elvis Hamzić, Mujo Mandžić, Alen Jahić, Ammar Adrović, Semir Hajdarević Beganović, Adnan Požegić, Admir Trumić, Ermin Trumić, Semir Mustafa, Adis Šahinagić, Amir Lisičić Švabo i Armin Halilović Čaruga.

Iako se špekuliralo da je u akciji policije uhapšen i Elvis Hamzić, to se nije dogodilo, jer se on nalazi van granica BiH. Također, odranije je u pritvoru zbog drugog krivičnog djela Alen Jahić, a na izdržavanju kazne u KPZ-u Tuzla je Armin Halilović Čaruga.

Kako saznajemo, Kabilovićevoj grupi se pod tačkom krivičnog djela ubistva kao osnov sumnje stavlja na teret pokušaj ubistva Gorana Ramića i Nermina Nakičevića.


Rasturali drogu

Specijalci okupirali zgradu tužilaštva. A. Bajrić

Također, kako saznajemo, Kabilovićeva grupa je „pod kontrolom“ imala četrdesetak ugostiteljskih objekata, a vlasnici su bili prinuđeni da mjesečno plaćaju od 500 do 3.000 KM na ime navodnog osiguranja. Postoji osnov sumnje da je ova grupa rasturala drogu u ugostiteljskim objektima u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Banovićima te da su tako zarađen novac investirali u automobile, poslovne prostore i stanove.

Na njihovom udaru bili su skoro svi ugostitelji u Tuzli, koje su primoravali da ih angažiraju na navodnim poslovima osiguranja, jer bi u suprotnom izazivali tuče ili bi pucali u lokalima.


Ramić u pritvoru

Ako Kantonalni sud u Tuzli odredi mjeru pritvora Kabilovićevoj grupi, oni će se naći u pritvorskoj jedinici zajedno s Goranom Ramićem, koji je u pritvoru zbog različitih vrsta krivičnih djela. Međutim, Kabilovićevoj grupi na teret se stavlja Ramićev pokušaj ubistva, kao i pokušaj ubistva Nermina Nakičevića, koji je, kako saznajemo, blizak Mersedu Hadžiću Švicarcu. Zbog toga će, najvjerovatnije, osobe kojima bude određen pritvor biti prebačene u pritvorsku jedinicu KPZ-a Orašje.


Hećimović: Predočen veliki broj krivičnih radnji

Kontaktirali smo tuzlanskog advokata Bakira Hećimovića, koji je ranije branio Beriza Kabilovića. Rekao nam je kako će Kabilovića zastupati i u ovom slučaju.


Hećimović: Dokazi nisu dostupni. Arhiva

-Mom branjeniku je u Kantonalnom tužilaštvu TK predočen osnov sumnje kao vođi organizovane kriminalne grupe. Imajući u vidu činjenicu da dokazi nisu dostupni odbrani te da mu je predočen veliki broj zasebnih krivično-pravnih radnji koje mu se stavljaju na teret, ne možemo u ovom trenutku davati više informacija. Očekujemo odluku hoće li prvoosumnjičenom biti određen pritvor ili će se braniti sa slobode – ističe advokat Hećimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.