SRBIJA Obilježena godišnjica tragedije

Marko gledao kako mu drug umire u nesreći: Neki su prvi put progovorili nakon godinu

Nije mi bilo lako da dođem, ne samo zbog otežanog hoda već i zbog traume koju sam preživio

Avaz.ba
21.12.2019 15:54

Obilježavanje godišnjice

Foto: Telegraf.rs

Mještani tri sela kod Niša danas su obilježili godišnjicu stradanja osmero svojih članova porodica, rođaka i prijatelja koji su bili žrtve u strašnoj saobraćajnoj nesreći na pružnom prijelazu u Donjem Međurovu.

Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Marijana Kocić (17), Lena Ilić (16), Danijela Stanković (48), Nataša Janković (42) i Bogomir Lazić (75) iz Čokota, Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) 21. decembra prošle godine bili su putnici u autobusu "Nišekspresa", koji se sudario s putničkim vozom, što ih je koštalo života.

Prisutan je bio i 17-godišnji Marko Lazarević, koji je čudom preživio nesreću, jer mu je usljed stravičnog udarca slomljen vrat, zbog čega je nekoliko puta operiran. 

  • Marko Lazarević
    Marko Lazarević Foto: Telegraf.rs

- Došao sam da odam poštu mojim drugarima i ostalima koji su stradali. Nije mi bilo lako da dođem, ne samo zbog otežanog hoda već i zbog traume koju sam preživio. Fizički mi je bolje, naročito nakon terapija u Ribarskoj banji, sve se bolje krećem, krenuo sam ponovo u školu. Ali slike od tog dana ne mogu da zaboravim, koliko god se trudio - priča istraumirani mladić.

Otac Radoslav, koji se godinu ne odvaja od sina, kaže da ga i dalje muče noćne more.

- Kako da zaboravi Aleksu, on je sjedio kraj njega kada ih je udario voz? Obojica su ispala iz autobusa, Aleksa je udario glavom u šinu i poginuo, a Marko je sve to gledao. Zato i dalje ne može da spava bez lijekova - kaže Markov otac.

Lena se pet mjeseci borila za život. Njen otac Srđan nikada nije govorio za medije ostavljajući to za, kako je kazao, vrijeme kad Lena dođe kući. Danas je prvi put progovorio o događaju koji mu je odnio jedinicu.

- Prošla je godina, a tuga je ostala. Imao sam nadu da će se Lena oporaviti, koliko-toliko... Tako je i izgledalo, a onda se sve promijenilo... za samo jedan dan - kazao je Srđan nakon što je položio cvijeće na spomenik.

Srećko i Vanja Kocić, roditelji mlade Marijane, teško su savladavali suze. Nijemo su gledali sliku svog djeteta i ljubili spomenik. Njen deda Radisav nije mogao da savlada ogorčenje zbog nesreće koja mu je odnijela unuku.

Radisavu je još teže što mu je 21. decembar rođendan, a unuka mu je poginula baš na taj dan.

- Čekao sam je da se vrati iz škole da zajedno slavimo, a umjesto slavlja, zadesila nas je nesreća - rekao je očajni čovjek.

Pred Višim sudom u Nišu u toku je suđenje vozaču autobusa Milanu Zdravkoviću, za kojeg tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od osam godina zatvora. Iako je ustanovljeno da se Zdravković nije zaustavio ispred pružnog prijelaza niti je pogledao lijevo i desno, na šta je bio obavezan s obzirom na to da na pruzi nije bilo rampe, novi dokazi su pokazali da nije samo on odgovoran za smrt osmero ljudi.

Vještaci saobraćajne struke ustanovili su da se i mašinovođa kretao brzinom većom od dozvoljene te da nije ispoštovao predviđenu proceduru za prolazak pružnog prijelaza bez rampe, koja podrazumijeva upotrebu zvučnog signala najmanje tri puta. Utvrđeno je da se mašinovođa oglasio samo jednom, i to neposredno prije udara u autobus.

Komentari

NA VRH