AVAZ SAZNAJE

Prijetio komšinici: Njih ću ubiti, a tebe ću oteti i silovati!

Emsad Valentić se tereti da je 5. i 17. decembra ugrozio sigurnost S. V. i njenog sina

Privođenje Valentića tokom suđenja u Zenici. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

22.12.2019

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uputilo je Općinskom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Emsada Valentića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, saznaje “Avaz”.


Kazna zatvora


Kako je pojašnjeno iz Tužilaštva, prijedlog za mjeru pritvora upućen je nakon ispitivanja osumnjičenog jer postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni učiniti krivična djela kojima prijeti, a za koja se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža.

- Osumnjičeni se tereti da je 5. i 17. decembra u mjestu Orahovica kod Zenice ugrozio sigurnost S. V. i njenog sina ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njihove živote i tijela  i tako izazvao uznemirenje građana u ovom mjestu - navodi se u prijedlogu, dodajući da će o prijedlogu odlučiti sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici.

Kako nezvanično saznaje “Avaz”, Valentić je, navodno, bio nag do pasa, a uputio je ozbiljne prijetnje Zeničanki S. V. u prisustvu njenog sina i komšije.

-Šta je, šta gledaš? Njih ću ubiti, a tebe ću oteti i silovati – govorio je Valentić, tvrdi naš izvor.

Podsjetimo, to nije prvi slučaj uznemiravanja komšija. Naime, mještani Orahovice kod Zenice danima su bili u strahu zbog Valentića, inače presuđenog zbog silovanja svoje maloljetne kćerke, s kojim, otkako je izašao iz zatvora, imaju probleme.


Palio sijeno


Policijske patrole MUP-a ZDK danima su bile u ovom prigradskom naselju kod Zenice i tražile Valentića koji se, nakon incidenata s komšijama, udaljio u šumu i gubio mu se svaki trag. Bahato ponašanje, napadi, pokušaji fizičkog obračuna, bili su svakodnevica mještana Orahovice. Komšije tvrde da je čak nasrnuo na čovjeka nožem.

- Baca kamenje na tuđe kuće, palio je sijeno ljudima - tvrdi Valentićev komšija.

Nakon višednevne potrage u šumama iznad Orahovice kod Zenice pronađen je i uhapšen, a potom je ponovo pušten na slobodu, što je izazvalo nemir kod mještana.


Doživjela teške traume

Podsjetimo, javnost je ostala u šoku nakon što je Valentić u avgustu 2007. godine silovao svoju tada 12-godišnju kćerku. Nejaku djevojčicu je oko ponoći podigao iz kreveta i izveo van, gdje je s njom ostao oko tri sata. Djevojčica je doživjela teške fizičke i psihičke traume, a nedugo nakon monstruoznog događaja, otac silovatelj je uhapšen i smješten u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.