BOSANSKA KRUPA

Požar progutao fabriku peleta firme „Smrča“: Pričinjena višemilionska šteta

Policija će utvrditi šta je uzrok vatrene stihije

Od uspješne fabrike ostalo zgarište. Radio Bosanska Krupa

Radio Bosanska Krupa

22.12.2019

Jedan od najuspješnijih bosanskokrupskih privrednih subjekata, firma ''Smrča'' u noći s petka na subotu pretrpjela je višemilionske gubitke u požaru. Uništeni su čitav proizvodni pogon peletare, hala, mašine za rad i proizvodnju, pa i popratne mašine, kamion, viljuškari te prevozno vozilo.

Rukovodilac Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa Elvir Mulalić kazao je da je požar ugašen i stabiliziran u subotu u ranim jutarnjim satima, uz veliki napor i trud vatrogasaca, koji su se borili s vatrenom stihijom više od 90 minuta.

- Štete su enormne, velike. Firma će osjećati posljedice, međutim, ono što smo mi mogli uraditi jeste ugasiti požar i raščistiti što se može, kako bi došlo do stabilizacije požara. Povrijeđenih nije bilo. U narednom periodu slijedi istraga organa MUP-a, a vlasnicima totalna sanacija odnosno rekonstrukcija hale, povratak u prvobitno stanje – kazao je Elvir Mulalić, rukovodilac PVJ Bosanska Krupa.





Izgorjela proizvodna hala. Radio Bosanska Krupa

Koliki je zaista gubitak i šta se zapravo desilo, vještak pri MUP-u USK će ocijeniti u svom izvještaju, a gubitak koji su ova firma i njeni zaposlenici izgubili preko noći teško će se nadoknaditi.

- Sinoć sam imao tu nesreću da mi se desi taj požar da mi izgori čitava proizvodnja. Šteta je totalna – kazao je vidno potresen Zahid Mujić, vlasnik firme "Smrča". 

Mujić je kazao da je čitav život radio i ulagao u ovu firmu te da je od samih početaka, od 1988. godine, teškim radom i ulaganjima, uspio ovu firmu održati u vremenima kakva su sada.

- To je mukotrpan posao, bez para, bez većih investicija, s familijom, svojim radom uspjeli smo to napraviti i pokrenuti – kaže gospodin Mujić.

Da bi ova firma mogla dalje funkcionirati, potrebna je sirovina, odnosno tehničko drvo, da bi radili pogoni koji su ostali ispravni. „Smrča“ d.o.o. ima dugu tradiciju rada u drvnoj industriji u Bosanskoj Krupi, a prepoznatljiva je van granica našeg kantona i BiH. Ova firma je jedina u Bosanskoj Krupi koja proizvodi finalni proizvod u drvnoj industriji te zapošljava više od 40 radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.