CRNA HRONIKA

Isplivao mračan detalj iz prošlosti Malčanskog berberina

2006. godine osuđen na 15 godina zatvora jer je jednu 12-godišnjakinju silovao, a drugu pokušao da siluje

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. Facebook

Avaz.ba

25.12.2019

Slučaj koji je okupirao srbijanske i regionalne medije u posljednjih nekoliko dana svakako jeste nestanakMonike Karimanović iz Suvog Dola kod Niša, kojoj se 20. decembra u ranim jutarnjim satima na putu do škole gubi svaki trag.

Naime, Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin davne 2006. godine osuđen je na 15 godina zatvora jer je jednu 12-godišnjakinju silovao, a drugu pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. Treba napomenuti da je Jovanović činio zlodjela djevojčicama dok je bio na uvjetnoj kazni zatvora nakon nešto više od devet godina provedenih iza rešetaka. 

U Višem sudu u Beogradu 2018. godine ponovo je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog polnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva djela proganjanja oslobođen optužbi.

Vještaci su na posljednjem suđenju utvrdili da nije duševno obolio, ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti te da je velika vjerovatnoća da će djelo ponoviti. 

Više javno tužilaštvo je najprije predložilo da se Malčanski berberin proglasi krivim i osudi na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do tri godine i šest mjeseci zatvora za sva tri djela, kao i da mu se odredi zabrana prilaženja trima ženama.  Kako je tada navodio, sam Ninoslav se pokajao zbog svojih nedjela, očito, ne zadugo... 

Ubijanje nije njegov manir

Ono što ohrabruje roditelje ali i javnost jeste činjenica da pored silovanja i šišanja djevojčica, ubijanje nije njegov manir.

Svaka žrtva do sad preživjela je torturu Malčanskog berberina uz psihičke traume sa kojima se nose i dan danas.

Kriminolg Zlatko Nikolić podijelio je za Kurir.rs svoje utiske o nesrećnoj situaciji koja traje posljednjih pet dana, ali i mogućem ishodu.

- U dubini svog bolesnog uma on je svjestan da je đavo odnio šalu, i postoji velika vjerovatnoća da na kraju svega otmičar izvrši samoubistvo. Nakon pet zlodjela, ovo je prvi slučaj u kom je policija izvršila ovoliki pritisak koji vjerovatno neće uspjeti da iznese. Kao neko ko je više puta do sad izvršio apsolutno identična krivična djela i da ima ustaljeni manir devijantnog ponašanja, postoji šansa da će djevojčica ostati živa, čemu se i svi nadamo. Ovakvi ljudi su nepopravljivi, i oni bi uvijek ponovili isti zločin - tvrdi Nikolić.

Podsjetimo, Monika Karimanović nestala je 20. decembra kada je krenula školu i 7.25, prošla pored hotela gdje je snimljena zaštitnom kamerom a već u 7.28 je nestala bez traga. Potraga je u togu, a jake policijske mjere su na položaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.