SRBIJA

Psihički profil Malčanskog berberina: Šišanje žrtve je ritual psihopate

Nagoni koji ga tjeraju da to uradi mogu biti jači od svijesti, kaže psiholog Novaković

Stotine policajaca u potrazi za djevojčicom. Arhiva

Piše: B. Cerić / Avaz.ba

28.12.2019

Brojni policajci, njih oko 500, uz pomoć stotine lovaca, pretražuju sela oko Knjaževca u Srbiji, gdje tragaju za Monikom Karimanović (12) iz Suvog Dola u Srbiji. Djevojčicu je 20. decembra na putu do škole oteo pedofil i osuđivani silovatelj Ninoslav Jovanović iz Malče, zvani Malčanski berberin


Helikopteri i dronovi

Uključeni su i helikopterska jedinica, žandarmerija, psi tragači, kao i termovizijske kamere. Potraga traje već deveti dan, a Berberin i dalje izmiče. 

Sumnja se da je “Malčanski berberin” dugo pripremao otmicu djevojčice. Novi trag u potrazi za nestalom devojčicom i pedofilom pronađen je u jednoj kući u Miljkovcu, gdje su u podrumu bili deka i jorgan koje su koristili. Ranije je u jenoj napuštenoj kući nađena djevočicina kosa i ostaci hrane.


Ninoslav Jovanović. Arhiva

Ninoslav Jovanović je prvi put za silovanje djevojke i djevojčice 1996. godine osuđen na deset godina robije. U julu 2005. godine oteo je i silovao djevojčicu od 12 godina, zatim je oteo još jednu djevojčicu, koja je uspela pobjeći. Tada je osuđen na 15 godina, ali mu je sud smanjio kaznu na 12 godina. Svoje žrtve je silovao i šišao, zbog čega je prozvan Malčanskim berberinom.


Monika Karimanović. Arhiva

Izašao je iz zatvora u januaru prošle godine, poslije čega je preko Facebooka uznemiravao žene, a pisao je i na stranici za otkup kose, zbog čega je u zatvoru proveo pet mjeseci.

O profilu Malčanskog berberina, koji je specifičan po otmici i šišanju svojih žrtava, razgovarali smo sa psihologom Čedomiriom Novakovićem iz Sarajeva.


Svjesni devijacije

- Kada se govori o skrivenim ili latentnim osobinama ličnosti koje nisu u skladu s nekim moralnim projekcijama, odgojem i obrazovanjem, a koje su neka vrsta osobne tajne i nastranosti, ako govorimo o nekom gestu koji projektuje neko nad drugim bićem ili nekim predmetom, onda se može govoriti o jednoj vrlo jasnoj dijagnozi opsesivno-kompulzivne psihopatske strukture ličnosti. U jezgru određene psihopatije ili određene osobenosti on mora imati neku potrebu koja ne mora biti svjesna, možda je bizarna ili nesvjesna, ali ima bitan značaj - objašnjava Novaković.

Novaković: Osobne nastranosti. Arhiva

Psiholog tvrdi da je prvi put čuo da je neko šišao žrtvu, čime počinilac otkriva jednu vrlo osobenu karakteristiku, te ukazuje šta su njegove skrivene potrebe, namjere i rituali.

Novaković smatra da u konkretnom slučaju nije dovoljna samo zatvorska kazna, već da se takva osoba mora i liječiti. Nauka kaže da te osobe mogu biti svjesne svoje devijacije, a da nagoni koji ga tjeraju da to uradi mogu biti jači od svijesti.

- On, naravno, može biti opasan. To ne rade glupe osobe, to rade inteligentne osobe koje se vjerovatno dugi niz godina bore sa sobom, ali kad nagoni krenu da se zadovoljavaju, onda je to na račun svijesti i samokontrole. Može se očekivati da te ličnosti postanu sve opasnije za to okruženje, jer zamislite neku djevojčicu da je neko kidnapuje i još usput ošiša. U našoj kulturi kosa je simbol ljepote i ima taj estetski aspekt koji je bitan toliko koliko i drugi moralni aspekti- mišljenja je Novaković.


Izuzetno inteligentan

Prilikom suđenja nakon zločina iz 2005. godine čak pet sudskih vještaka kazalo je da je Malčanski berberin izuzetno inteligentan, ali su svi nedvosmisleno tvrdili da će djelo, najvjerovatnije, ponoviti. Prema svemu sudeći, inteligenciju koristi kako ne bi bio uhvaćen, a zahvaljujući njoj, dobro se snalazi u šumi i na nepristupačnim terenima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.