VISOKO

Potvrđena optužnica protiv Vuleta Arsića: Daj da vas počastim, da šta pojedete i popijete

Tereti se da je 26. septembra u Topuzovom Polju policajcu nudio mito da ga ne kazni

Općinski sud Visoko. Foto: N. Smajović

Piše: D. Pašalić

1.1.2020

Općinski sud u Visokompotvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona protiv Vuleta Arsića iz Rudog, ranije osuđivanog, zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi.


Obećao dar

Arsić se tereti da je 26. septembra ove godine u mjestu Topuzovo Polje kod Visokog policajcu nudio mito da ga ne kazni prilikom pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

- Arsić je upravljao kamionom krećući se iz smjera Kaknja prema Visokom. Kad je zaustavljen, iz desnog džepa izvadio je veću sumu novca i ponudio ga policijskom službeniku M. H., govoreći mu: “Hajde da se dogovorimo” - navodi se u optužnici.

Potom je rekao policajcu: “Samo reci koliko da dam i da idem, ne trebaju ti i što će ti dokumenti.” Zatim je policajac rekao Arsiću da osigura vozilo i izađe, nakon čega je pristupio kontroli vozila.

-Utvrdio je da Arsić ne posjeduje aparat za gašenje i da vozilo nema ispravnu signalizaciju. Nakon što su krenuli prema policijskom vozilu, Arsić je rekao policajcu: “Evo ti, popij kafu i ručaj i napiši mi nešto malo”, te se i drugom policajcu dok je prolazio pored njega obratio riječima: “Daj da vas nešto počastim parama, da odete negdje nešto pojesti i popiti” - navodi se u optužnici.


Iznio ponudu

Zatim je, došavši do službenog vozila, rekao policajcu koji ga je zaustavio: “Šefe, daj da ovo završimo na drugačiji način, da se dogovorimo, da vam ja dam nešto para kako biste otišli na ručak i popili negdje piće”, a da bi njega, zauzvrat, pustili da ide.


Nisi htio uzeti novac i nikakav si čovjek

Prilikom izdavanja prekršajnog nalog, rekao je policajcu: “Šta ćeš ti, balo balavi, meni govoriti? Ja ću raditi šta želim i kako hoću. Ko će mi to ovdje zabraniti? Sada si me kontrolirao i nećeš više nikada smjeti ni pogledati me više, jer ko si ti da to radiš?”

-Potom se obratio drugom policajcu, kazavši mu: “Ko si ti i šta više hoćeš? Neću s tobom da pričam, jer se ne mogu dogovoriti s tobom od početka. Nisi htio uzeti novac i nikakav si čovjek”, nakon čega je Arsić uhapšen – navodi se u optužnici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.