SARAJEVO

Potvrđena optužnica u predmetu „Zadruga II“

Optuženo pet osoba za pričinjenu štetu budžetu Federacije BiH

Tužilaštvo KS: Dvije optužnice. Avaz

B. C. / Avaz.ba

30.12.2019

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su iskorištavanjem položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma Fojnica nezakonito pribavili korist za navedeno udruženje u iznosu od 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažiranje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su s računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od Udruženja.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta "Zadruga II" protiv Nihada Bilića, direktora firme "Best&Team" Sarajevo, te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme MHS Sarajevo, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Ovom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično-pravnim radnjama pribavili protupravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju, i to pravnom licu "Best&Team" u iznosu od 68.026,27 KM, a pravnom licu MHS u iznosu od 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.