BRČKO

Suan Halilović, koji je učestvovao u otmici i ubistvu Edina Zejćirovića, bavio se preprodajom droge

Kod Halilovića policija pronašla marihuanu i amfetamin

Nastavljena istraga za ubistvo Zejćirovića. Avaz

B. C. / Avaz.ba

30.12.2019

Nakon Suvada Djedovića i Nihada Hukića, koji su zajedno s njim osumnjičeni za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, Tužilaštvo Distrikta Brčko BiH podiglo je optužnicu i protiv Suana Halilovića zbog sumnje da se neposredno prije izvršenja ovih krivičnih djela bavio prometom opojnim drogama.

Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta Suan Halilović (40) iz Brčkog optužen je da je 31. oktobra, kada je nad njim izvršen pretres, kod sebe u PVC folijama držao više paketa u kojima je radi prodaje skrivao marihuanu i amfetamin.


Pronađeno sjeme

On se tereti i da je sutradan zabranjene supstance skrivao u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje su mu prilikom pretresa pronađeni marihuana, sjeme za njen uzgoj i 48 dijelova najlonskih vrećica s tragovima ove opojne droge. On je zbog držanja marihuane i amfetamina radi prodaje optužen za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Za djela iz oblasti narkokriminala Djedović i Hukić optuženi su ranije tokom ovog mjeseca, a optužnice protiv njih i Halilovića redom su potvrđivane pred Sudom.

Tužilaštvo nastavlja istragu protiv njih i posljednje uhapšenog Samida Šabanovića zbog sumnje da su 17. novembra nad Edinom Zejćirovićem izvršili krivična djela otmica i ubistvo. Oni se od početka decembra, kada su uhapšeni, neprekidno nalaze u pritvoru, dok su, osim sveobuhvatne istrage za ova, obuhvaćeni gonjenjem i za ranije počinjena krivična djela.

Od 2004. do 2016. godine prvoosumnjičeni Suan Halilović osuđivan je devet puta za krađe, teške krađe, prikrivanje, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, tešku tjelesnu povredu i drugo. Pred sudovima Distrikta posljednji put je osuđen 2014. na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i šest mjeseci za seriju teških krađa i krađa, krivotvorenje isprave, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti.


Obavezna odbrana

Za krivično djelo za koje je netom optužen zaprijećena je kazna zatvora od jedne do deset godina, kao i za otmicu za koju se, osim ubistva na svirep način, protiv njega i ostalih osumnjičenih saizvršilaca nastavlja intenzivna istraga.

Za takvo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina, što ujedno predstavlja i najstrožiju propisanu kaznu u Distriktu.

S tim u vezi, zakonom je propisana i obavezna odbrana, koja im je nužno osigurana imenovanjem advokata iz Ureda za pravnu pomoć Distrikta za branioce.

- Ovakvu odbranu sudovi su u ranijim slučajevima potvrdili kao zakonitu, čime je nakon hapšenja omogućeno hitno pritvaranje i efikasno procesuiranje osumnjičenih - navedeno je u saopćenju Tužilaštva Distrikta Brčko BiH. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.