SKANDALOZNO

Kada ljekar izgubi kompas: Neuropsihijatar lažirao otpusna pisma radi penzija

Unio u nalaze da je Đ. S. liječen u bolnici da bi dobio penziju

Čustović: Falsificirao dokumenta. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

3.1.2020

Općinski sud u Maglaju potvrdio je optužnicu protiv neuropsihijatra Amira Čustovića iz Zenice zbog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima iz optužnice, Čustović se tereti da je u nalaze unio neistinite podatke te ih ovjerio svojim potpisom.


Izradio ispravu


- U septembru 2009. godine, u svojstvu doktora neuropsihijatra i šefa Odjela za mušku urgentnu psihijatriju, zaposlenog u Kantonalnoj bolnici Zenica, u Službi za psihijatriju, optuženi je izradio lažnu javnu ispravu, otpusno pismo na ime L. S. iz Zenice - navodi se u optužnici.

Otpusno pismo Čustović je sam sačinio i unio neistinit sadržaj da je L. S. liječen u bolnici u periodu od 23. avgusta do 16. septembra 2009. godine s dijagnozom polimorfni psihotični poremećaj neklasificiran F28.

Potom je otpusnicu svojeručno potpisao, a zatim se u rubrici “Načelnik službe” potpisao za načelnika bez njegovog odobrenja i saglasnosti, iako mu je bilo poznato da L. S. nije ležao na liječenju u bolnici nego da je, pod matičnim brojem koji je Čustović unio, ležao N. A. iz Zenice, sve kako bi L. S. omogućio invalidsku penziju, što je, na kraju, i učinjeno.


Tužilaštvo ZDK: Potvrđena optužnica. Avaz


Ovo nije usamljen slučaj. Već u januaru 2010. godine Čustović je izradio novo lažno otpusno pismo iz zeničke bolnice na ime Đ. S. iz Zenice iako on nije ležao u bolnici.


Neistinit sadržaj


- Unio je neistinit sadržaj da je Đ. S. liječen u bolnici s dijagnozom neorganska neklasificirana polimorfna psihoza F28 iako je znao da nije ležao u bolnici nego da je pod tim matičnim brojem ležao H. E. iz Breze, a sve kako bi Đ. S. omogućio invalidsku penziju, što se i dogodilo - navodi se u optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.


Potvrdio da je otkucao pismo

Čustović je, navodi se u optužnici, potvrdio na glavnom pretresu da je otpusno pismo sam otkucao.

- Svjedočeći kao svjedok odbrane u predmetu protiv optuženog Đ. S., dana 7. novembra 2019. godine, na upit Suda, izjavio je da je navedeno otpusno pismo sam otkucao, napisao i svojeručno potpisao – navodi se u optužnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.