ŠOKANTNA ISPOVIJEST

Trudnica jedva izvukla živu glavu: Dva dana sam mrtvu bebu nosila u stomaku

Htijeli su da mrtvu bebu rodim prirodnim putem, tvrdi 23-godišnjakinja

Mladi par ostao bez djeteta. Telegraf.rs

Avaz.ba / Telegraf.rs

4.1.2020

Trudnica Džesika Floranović (23) tvrdi da je greškom ljekara iz porodilišta u Petrovcu na Mlavi dva dana nosila mrtvu bebu u stomaku i iz bolnice jedva izvukla živu glavu.

Džesiki je termin za porođaj bio 25. decembar, a usljed komplikacija, ugovoren je carski rez za 27. decembar. Prema njenim riječima, stvari su izmakle kontroli, a ljekari nisu radili svoj posao.


Carski rez

- Otišla sam 25. decembra u porodilište u Petrovcu na Mlavi na pregled, ginekolog me je primio, pregledao i ustanovio da je sve uredu, da ću se u narednih nekoliko dana poroditi prirodnim putem i poslao me kući. Dan kasnije, beba me je pritisnula, ponovo sam otišla kod ginekologa i dogovorili smo se da uradimo carski rez. Međutim, on me je tog 27. decembra odveo na ultrazvuk, gdje je vidio da je beba okrenuta prirodno i odustao od reza - rekla je Džesika.

Ona tvrdi da se otad, iako je ostala u bolnici, niko od ljekara nije brinuo o njoj i bila je potpuno zanemarena.

- Niko nije dolazio, ležala sam sama. Javio mi se čudan osjećaj u stomaku, pa su me sestre uputile na kardiotokografiju (CTG test) i tada je nastao muk. Utvrđeno je da beba nema otkucaje srca, sestre su se došaptavale, zvale su i ljekare, domunđavali su se, a samo se načula kako je neko rekao: "Bolje da se ne priča." Sve mi je bilo jasno - rekla je skrhana Floranović.

Ljekari su, navodi Džesika, porođaj već mrtve bebe otpočeli 29. decembra, poslije 48 sati agonije.

- Dva dana sam mrtvu bebu nosila u stomaku, poslije čega su došli ljekari i probušili mi vodenjak, pokušavajući da me porode. Htjeli su da mrtvu bebu rodim prirodnim putem. Dobila sam kontrakcije, bila sam plava od bolova, plakala sam i tresla se od straha - navela je Džesika i dodala da se poslije sat, usred porođaja, ljekar predomislio i odlučio da ipak uradi carski rez.

Probudili su je, ali, kako kaže, tijelo bebe nikad nije vidjela. Džesika, inače, i dalje svakodnevno odlazi u bolnicu na previjanje rane od operacije.

Ove navod potvđuje i Džesikin partner David Neljeković, otac mrtvorođenčeta.


Ljekarski izvještaj

On ističe da je Džesika tokom svih devet mjeseci trudnoće bila dobro, a beba je bila zdrava i vitalna. Nije mu jasno šta se poslije toga dogodilo i zašto u ljekarskom izvještaju stoji da je Džesika došla s već mrtvim plodom.

Iz Opće bolnice Petrovac na Mlavi kratko su rekli da je tijelo mrtvorođene bebe Džesike Floranović poslano na obdukciju i da je nadzor ljekara pokrenut, te da će se uskoro utvrditi šta se tog dana dogodilo.

- Tijelo je na obdukciji u Požarevcu, gdje će biti utvrđeno je li bilo nepravilnosti tokom porođaja. Mi smo ispoštovali proceduru i uradili sve što zakon nalaže - rekli su iz bolnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.