TEMA

Zalutali metak nađe žrtvu prije ili kasnije

Nesretni slučajevi se dešavaju zbog nepoznavanja oružja i neozbiljnosti, kaže Ale Šiljdedić

Brojni smrtni slučajevi usljed nestručnog rukovanja oružjem. Avaz

Piše: B. Cerić

9.1.2020

Mladi konobar Tiuan Barić (24) podlegao je povredama koje je zadobio kada ga je pogodio metak koji je slučajno ispalio Marko Gudalo, vlasnik restorana “Brvnara” u kojem je nastradali radio.

Vijest o njegovoj smrti potresla je javnost jer se radi o slučaju u kojem je mladić nastradao usljed nestručnog rukovanja oružjem. Gudalo je, navodno, sjedio za šankom i pokazivao staru kuburu, koja je bila napunjena, kada je nehotice povukao obarač. Hitac je pogodio nesretnog Barića, koji je na mjestu ostao mrtav.


Policija ispred restorana "Brvnara". Avaz

Bitna obuka


U prošlosti je sličnih slučajeva u našoj zemlji bilo mnogo. Ovi slučajevi se tretiraju kao ubistvo iz nehata, za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, komentirajući ovakve slučajeve, ukazao je na pogubnost držanja nelegalnog oružja, što je krivično djelo.


Šiljdedić: Oružje držati u sefu. Avaz

On ukazuje da je radi sprečavanja ovakvih slučajeva veoma bitna obuka za osobe koje imaju vatreno oružje, kao i proces izdavanja dozvola.


- Prilikom izdavanja dozvola za držanje i nošenje vatrenog oružja bitna je provjera takvih osoba, jesu li  sklone kakvim drugim radnjama. S druge strane, kad dođete u poziciju da izdajete dozvole, bitna su ljekarska uvjerenja, odnosno psihofizičko stanje osobe koja traži dozvolu. Potrebna je jača kontrola i ozbiljnost kod izdavanja ljekarskih uvjerenja za nošenje oružja, a nakon toga i obuka osobe koja će držati i nositi vatreno oružje,  koje radi Ministarstvo unutrašnjih poslova. To, na neki način, treba pooštriti i dovesti na neki nivo da svarno neko ko ima oružje u posjedu  zna na koji način će  ga koristiti i držati - ističe Šiljdedić.


Poštovati propise


On ističe da se zbog nepoznavanja oružja i neozbiljnosti dešavaju  nesretni slučajevi i ubistva iz nehata. Šiljdedić naglašava da sve osobe koje posjeduju odobrenja za nošenje oružja, trebaju  poštovati propise na koji način da drže to oružje u stanovima i kućama, da do njega ne može doći nestručna osoba, a to su najčešće djeca.

- Oružje bi trebalo da stoji u sefovima, van dohvata djece. Potrebne su velike mjere prevencije i predostrožnosti kako ne bi došlo do tragedije  - napominje Šiljdedić.


Uviđaj u Vlasenici. Avaz

Hicem pogodio svjedoka

Sudski policajac Mladen Deurić (21) u maju prošle godine usmrtio je svjedoka pred zgradom Osnovnog suda u Vlasenici. Nestručno rukujući službenim pištoljem, slučajno je ubio sugrađanina Milomira Jeftića (50). Deurić je bio na dužnosti i navodno se u prijavnici Suda, u kojoj je bilo više policajaca, igrao službenim pištoljem “HS 2000”. Nehotično je ispalio jedan hitac. Metak je prošao kroz staklo prijavnice i pogodio u vrat nesretnog Jeftića


Usmrtio najboljeg prijatelja pa se ubio

Milan Vidović (17) ubio se 7. januara 2008. godine nakon što je slučajno upucao svog prijatelja Mladena Ćuluma (18) u Banjoj Luci.  Nesreća se desila na povratku  sa proslave Badnje večeri na trotoaru u blizini roštiljnice “Vožd” u naselju Lauš.

Do ove tragedije došlo je zbog nestručnog rukovanja oružjem. Maloljetni Vidović prvo je pucao uzrak slaveći Božić. Potom se pištolj zaglavio i dok je pokušavao da ga odglavi, oružje je opalilo i metak je pogodio Mladena. Kada je vidio šta se desilo, nesretni Vidović je pucao sebi u glavu.


Nastradali sportista Haris Raković. Arhiva

Kobno čišćenje pištolja

Haris Raković, 22-godišnji zaštitar iz Bihaća, u oktobru 2018. godine smrtno je stradao u poslovnici UniCredit banke u Bihaću. Raković je čistio službeni pištolj koji je potom opalio i pogodio ga u grudi. Tijelo je pronašao njegov kolega koji je došao da preuzme noćnu smjenu. Haris se, inače, bavio powerliftingom, a iste godine osvojio je treće mjesto na  Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj u kategoriji do 110 kilograma.



Nastradala tri dječaka

Dva dana prije Vaskrsa, 26. aprila 2008. godine, u Kuljanima Goran Medić (19) iz automatske puške ubio je komšiju i druga Davora Jelaču (18). Dječaci su očigledno pronašli oružje, nisu znali da rukuju njime. Iste godine M. B. (15) iz Barića kod Teslića iz nehata je u svojoj kući pištoljem ubio druga Borislava Todorovića (15). Dječaci pokušali da “otkuju” pištolj u kome se zaglavio metak. U Brestovčini kod  Bosanske Gradiške  Bojan Pavić (11), igrajući se puškom, ubio je dvije godine starijeg brata Dragana.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.