PERU

Davidu Cufaju 17 godina robije zbog šverca dvije tone kokaina

Cufaju, koji je u bijegu, na teret se stavlja da je finansirao pošiljku dvije tone kokaina iz Perua u Belgiju

David Cufaj nakon hapšenja. Arhiv

Avaz.ba / Telegraf.rs

9.1.2020

David Cufaj (27), državljanin Srbije, koji je uhapšen u Peruu 2017. godine zbog sumnje da je član grupe koja je krijumčarila dvije tone kokaina, jučer je osuđen na 17 godina zatvora. 

Cufaj je osuđen u odsustvu, budući da je pred kraj 2017. godine pušten da se brani sa slobode i od tada mu se gubi svaki trag.

Cufaju se na teret stavlja da je finansirao pošiljku dvije tone kokaina iz Perua u Belgiju. Droga je bila skrivena u konzervama špargle. Pošiljka je otkrivena 11. januara 2017. godine, a dva dana kasnije Cufaj je pao sa svojim saradnicima.



David Cufaj. Arhiv

Nakon saslušanja, donesena je odluka da se Cufaj brani sa slobode, što je on iskoristio za bijeg, te je na snazi i nalog za njegovo hapšenje.

Prema nekim informacijama, Cufaj je u svijet južnoameričkih narkokartela uveo i Sarajliju Smaila Šikala, koji je početkom januara htio tonu i po kokaina prebaciti iz Perua u Bosnu i Hercegovinu. 

Šikalo i Cufaj su komšije i prijatelji iz sarajevskog naselja Boljakov Potok, a u Bokserskom klubu Novi Grad zajedno su trenirali. Cufaj je rođen na Kosovu, gdje je proveo djetinjstvo, a poslije se doselio u Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.