DETALJI

Jedan od ubijenih u Splitu bio je u zatvoru jer je motociklom usmrtio djevojčicu

Jurica Torlak imao je 38 godina

Mučne scene u Splitu. Milan Sabic/PIXSELL

Avaz.ba / Index. hr

12.1.2020

U samom centru Splita, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici, jučer je došlo do pucnjave iz automatskog oružja. Dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je umro nešto kasnije u bolnici. 

Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak, a osumnjičeni za njihovu likvidaciju je Filip Zavadlav. Torlak i Paić dobro su poznati policiji kao pripadnici splitske krim scene.

Jurica Torlak imao je 38 godina. Kada je imao 22 godine, 2004., optužen je da je motociklom izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala osmogodišnja djevojčica.

Sud je presudom prihvatio kvalifikacije iz optužnice da je Torlak, vozeći u pješačkoj zoni, s umišljajem kršio saobraćajna pravila i time izazvao smrt osmogodišnje djevojčice. Torlak je optužen i zato što nije pomogao povrijeđenoj djevojčici, za što je bio optužen i njegov suvozač Vedran Biuk, no tužilaštvo je odustalo od te optužbe.

Kao olakšavajuće okolnosti optuženiku je, osim mladosti, priznato to što nije bio kažnjavan, što je priznao djelo i pokajao se. Torlak je suđenje čekao u pritvoru.

Nesreća se dogodila 22. januara 2004. godine, kad je Torlak u pješačkoj zoni, pred spinutskom osnovnom školom, motociklom Yamaha Crosser od 650 KS pri brzini od 52 km na sat srušio učenicu drugog razreda te škole Ivonu Lalić, odbacivši je na cestu. 

Torlak i suvozač Biuk pali su s motocikla i, kako je istragom utvrđeno, zatim su ustali, uzeli motocikl i napustili mjesto nesreće. Djevojčici je pružena prva pomoć, no umrla je od posljedica teških povreda. Torlak je priznao da je kriv za nesreću i posljedice, no ne i zato što djevojčici nije pomogao.

Ivona Lalić zadobila je tešku povredu mozga, a od siline udara presječena joj je leđna moždina te je smrt nastupila gotovo trenutačno. Po sudskom vještačenju, s obzirom na takve povrede, nije bilo objektivne mogućnosti za pružanje pomoći.

Za Juricu Torlaka čulo se ponovno nakon što je izašao iz zatvora 2008. godine. 

Tada je porezan po vratu u sukobu s Adisom B. Adis B. u to vrijeme bio je otac 16-godišnjakinje koja je bila djevojka 30-godišnjeg Michaela N.

Michael N. i Torlak bili su prijatelji, a B. je Michaela N. napao sjekirom. U istom sukobu po vratu je porezan i Torlak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.