SAZNAJEMO

Lažni inspektor od građana ukrao više od 2.000 KM

Od kraja novembra do polovine decembra prevario sedam građana. Tražio od oštećenoga da izvadi sve što ima iz džepova, navodi se u optužnici

Stojnić: Presretao Zeničane. Facebook

Piše: D. Pašalić

12.1.2020

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Nikole Stojnića, zvanog Škola, iz Doboja, s adresom u Zenici, javnosti poznatog po lažnom predstavljanju kao lažni inspektor, saznaje “Avaz”.


Sedam građana


Prema navodima iz optužnice, Stojnić je od kraja novembra do polovine decembra prošle godine na području Zenice prevario i opljačkao sedam građana. Tako je, najprije, 24. novembra u naselju Crkvice zaustavio sugrađanina predstavljajući se kao kriminalistički inspektor.

-  Tražio je od oštećenoga da izvadi sve što ima iz džepova, a nakon što je ovaj to učinio, on mu je  uzeo 180 KM i dao se u bijeg – navodi se u optužnici.

Da se uživio u ulogu lažnog kriminalističkog inspektora, govori podatak da je već 1. decembra našao novu žrtvu, u ulici Prve zeničke brigade. Koristeći ustaljenu procedure, a kada je građanin izvadio sve iz džepova, izvadio je iz novčanika  100 KM, vratio mu novčanik i dao se u bijeg.


Prsluk s oznakom kriminalističke policije. MUP ZDK

Tri dana kasnije, u  Bulevaru kralja Tvrtka, na broju 13, zaustavio je prolaznika, predstavio se kao inspektor, pokazao prsluk na kojem je pisalo krimi policija, a potom zatražio da krene za njim u službene prostorije policije.


Produžen pritvor


- Ujedno je zatražio da mu preda torbu koju je imao sa sobom, a nakon što je oštećeni to učinio, on je prisvojio iznos od 1.500 KM, a potom se dao u bijeg – navodi se  u optužnici.

U još tri slučaja, lažno se predstavljajući, Stojnić je od građana ukupno prisvojio 150 eura i 500 hrvatskih kuna.

Stojnić je uhapšen 12. decembra, od kada se nalazi u pritvoru. Tužilaštvo ga u ovom slučaju tereti za krivično djelo krađe i lažnog predstavljanja.

Kako saznaje “Avaz”, njemu je jučer produžen ranije određeni jednomjesečni pritvor.


Rasturao i drogu

Osim lažnog predstavljanja, Stojnić je u septembru prošle godine obio Jettu i vršio premetačinu stvari, kada ga je zatekao vlasnik vozila i zadržao do dolaska policije, nakon čega je priveden u službene prostorije policije.

U junu prošle godine, policija ga je uhvatila s tri paketića kanabisa i THC-a, ukupne težine 3,95 grama. Polovinom decembra prošle godine, također, Stojnić je zatečen sa 2,10 grama biljne materije kanabisa i THC-a, koju je, navodi se u optužnici, držao u džepu radi prodaje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.