HRVATSKA

Poznat motiv trostrukog ubistva u Splitu: Bezobzirna osveta kriminalnom miljeu

Kritičnog dana, kad su se u kretanju na motociklu Yamaha pojavili 25-godišnji vozač i suvozač (38), ispalio je više rafalnih i pojedinačnih hitaca

Filip Zavadlav: Tereti se za teška krivična djela. Agencije

Avaz.ba / Index.hr

13.1.2020

Filipu Zavadlavu (25), osumnjičenom za trostruko ubistvo u Splitu, određen je jednomjesečni istražni zatvor. 

Saopćenjem se javio i DORH. Oni su naveli za šta se sve Zavadlav tereti, a objavili su i neke informacije koje do sada nisu bile poznate ili se o njima samo špekuliralo.


Prethodni plan

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu tereti Zavadlava za tri ubistva te za izazivanje opće opasnosti.

Iz DORH-a tvrde da je Zavadlav, po prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega lično, nabavio automatsku pušku s većom količinom municije.

Kritičnog dana, kad su se u kretanju na motociklu Yamaha pojavili 25-godišnji vozač i suvozač (38), ispalio je više rafalnih i pojedinačnih hitaca. Na mjestu događaja je od zadobivenih prostrijelnih rana preminuo vozač, dok je suvozač zadobio teške povrede od kojih je preminuo u splitskoj bolnici.

Zavadlav je, potom, pobjegao na motociklu Suzuki, nakon čega je zatekao drugog 25-godišnjaka. I prema njemu je ispalio više hitaca, usljed čega je on preminuo na mjestu događaja.

Iz DORH-a navode da je, prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca, Zavadlav bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su se tu kretala, što se i dogodilo jer je usljed toga došlo do oštećenja Hyundai Matrixa, kojim je u tom trenutku upravljao vozač, a s kojim je u vozilu bilo i dvoje putnika. Prilikom ispaljivanja rafala došlo je do oštećenja i na više drvenih ulaznih vrata kuća.


Nije sposoban

Zavadlav je nakon zločina pobjegao te je nedugo poslije pronađen i uhapšen. Prije početka ispitivanja osumnjičenog u Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu, stalna sudska vještakinja psihijatrica navela je mišljenje da zbog sadašnjeg psihičkog stanja Zavadlav nije u mogućnosti dati izjavu ni pratiti tok rasprave niti učestvovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim advokatom. 

Vještakinja je mišljenja kako osumnjičeni nije raspravno sposoban i da ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za uhapšene osobe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.